Μπορεί δημόσια να μη το συζητάνε σχεδόν ποτέ, όμως στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους με δημοσιογράφους και παράγοντες του δημόσιου βίου, τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα παιχνίδια που παίζει στην πλάτη του ελληνικού λαού ο άξονας ΔΝΤ-Σόιμπλε.

Όπως εκτιμούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο έχει δημιουργηθεί μια "ανίερη" συμμαχία ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και παράκεντρα του Ταμείου στην Ευρώπη, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς, τον επικεφαλής του ΔΝΤ στη Γηραιά Ήπειρο, Πολ Τόμσεν.

Όταν κάποιος κοιτάξει τις επίσημες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και του Ταμείου για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται σε διαφορετική κατεύθυνση. Όμως, από το Μαξίμου εκτιμούν πως στην πραγματικότητα, αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που μπλοκάρουν την πορεία προς την αξιολόγηση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. 

Όπως εξηγούν, η αντίθεση τους στο ζήτημα του χρέους είναι και η βασική τους διαφορά. Όμως, την ίδια στιγμή, η γερμανική άρνηση για μείωση του ελληνικού χρέους που επιθυμεί το ΔΝΤ, έχει ως αποτέλεσμα την επιμονή της Ουάσιγκτον για την επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρων στην Ελλάδα προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο Σόιμπλε θέλει και την πίστα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση λύση στο χρέος και δεν θέλει να αποχωρήσει σε καμία περίπτωση το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα. Φαινομενικά δείχνει πως επιθυμεί και το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Οι παραπάνω όμως φαινομενικές διαφορές, στην πραγματικότητα μπλοκάρουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οδηγώντας επί της ουσίας στη ασφυξία την ελληνική οικονομία. Οι κυβερνητικοί κύκλοι που υιοθετούν το παραπάνω σενάριο, αποδίδουν σε ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα τη συγκεκριμένη στάση. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, κάποιοι στήνουν και επιβεβαιώνουν την καριέρα τους στις πλάτες της Ελλάδας.