Πρόκριμα για την κυβερνητική πολιτική που θα ασκήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές και η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, θα αποτελέσουν οι διαδικασίες που θα λάβουν χώρα στο γαλάζιο Συνέδριο και ο αντίκτυπος που θα έχουν ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θα παρουσιαστεί και το νέο καταστατικό της κεντροδεξιάς παράταξης που θα βάζει νέα δεδομένα στα ελληνικά κόμματα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, καταρχήν ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου και μπροστά στους 5.000 συνέδρους και στους περίπου 3.000 διεθνείς προσκεκλημένους και παρατηρητές θα παρουσιάσει τις πρώτες κατευθύνσεις του γαλάζιου Κυβερνητικού Προγράμματος θέλοντας να στείλει ένα θετικό πολιτικό μήνυμα ως απάντηση, όπως θα πει, «στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες».

Το μήνυμα αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να είναι σαφές και να κινείται πάνω σε συγκεκριμένες γραμμές ώστε να γίνει κατανοητό, τόσο στο εσωτερικό της χώρας και τους πολίτες όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να δώσει την εικόνα ενός σοβαρού και ισχυρού κόμματος που μπορεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας μετά την καταστρεπτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει θα παρουσιάσει το τρίπτυχο «μείωση φορολογίας, επενδύσεις για θέσεις εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ θα βάλει και το πλαίσιο στο οποίο θα νομοθετεί. Προκειμένου να δείξει ότι πρώτα μπορεί να «νοικοκυρέψει» τα του οίκου του, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί στο νέο καταστατικό που θα είναι πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση με το προσχέδιο να είναι περίπου 5.000 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων. 

Όπως αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης, αυτή θα είναι και η φιλοσοφία που θα εφαρμόσει ως πρωθυπουργός στους νόμους που θα καταθέτει η κυβέρνησή του. Ως προς τη ΝΔ η στόχευση για «ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα», θα είναι και η κατεύθυνση στην άσκηση της γενικότερης πολιτικής και του προσανατολισμού που θα έχει η χώρα.

Ο ίδιος θεωρεί πάντως, ότι η ριζική αναδιοργάνωση της ΝΔ θα ενισχύσει την άσκηση αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ και θα διευκολύνει την προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρόταση διακυβέρνησης που όπως λέει σε συνομιλητές του, «θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και θα δώσει οξυγόνο στους πολίτες». Στο γαλάζιο Συνέδριο, εκτός από τις κεντρικές διαδικασίες, θα υπάρχει και παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με «Εργαστήρια» που έχει οργανώσει ο αν. Γραμματέας της Π.Ε. Λευτέρης Αυγενάκης, με τις Γραμματείες του κόμματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν η Ενότητα «Αυτοκριτική» που θα συζητηθεί σε ειδική παράλληλη εκδήλωση την Κυριακή, αλλά και η Ενότητα «Ευρωσκεπτικισμός», που διοργανώνει η Γραμματεία Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ με αντικείμενο τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα λόγω του συγκεκριμένου φαινομένου.