Επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος έγινε χτες η Λέσβος με αφορμή την ιστορικής σημασίας κοινή επίσκεψη του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου όπου έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης για το προσφυγικό.

Περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ βρέθηκαν στο νησί για την επίσκεψη, εκ των οποίων οι 53 ταξίδεψαν στην ίδια πτήση με τον Ποντιφικά και βρίσκονταν δίπλα του κάθε στιγμή.

Τα διεθνή μέσα, εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλήρη και αναλυτικά ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τους πρόσφυγες στη Μόρια.

Κοινό σημείο στα περισσότερα ρεπορτάζ και στους τίτλους τους, το γεγονός ότι 12 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, μπήκαν μαζί του στο αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στο Βατικανό, έπειτα από μία επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική».

Ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για μία «παρέμβαση χωρίς προηγούμενο που είχε σκοπό να αναδείξει τη σοβαρότητα της προσφυγικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη». Πρόκειται «περαιτέρω ένδειξη της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού δόγματος του χριστιανισμού» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι ο Πάπας «έσπασε το πρωτόκολλο» επιλέγοντας να μεταβεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Βαρθολομαίο.

Εκτενή κάλυψη είχε η επίσκεψη και από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Οι New York Times έκαναν λόγο «συναισθηματικά φορτισμένη». Αναφορικά με την μεταφορά των 12 προσφύγων στη Ρώμη, οι NYT επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια χειρονομία που «συμπληρώνει τις εκκλήσεις του Πάπα για κατανόηση στο δράμα των προσφύγων, την ώρα που η στάση της Ευρώπης γίνεται όλο και πιο σκληρή απέναντί τους».

«Αποκάλεσε τους Έλληνες της Λέσβου, "φύλακες της ανθρωπιάς" και τους είπε: Θα ανταμειφθείτε από το Θεό για τη γενναιοδωρία σας. Πολλοί έπαινοι για τον ελληνικό λαό, πρέπει να το πούμε αυτό» έγραψε από την πλευρά του το CNN.

Με τον τίτλο «Προσφυγική κρίση: Ο Πάπας απευθύνει έκκληση για ανθρωπιά», το Al Jazeera περιγράφει την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο ως ιστορικής σημασίας και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πιο συγκινητική ίσως στιγμή της ημέρα, τότε που ένας πρόσφυγας κατέρρευσε μπροστά στα πόδια του Ποντίφικα ζητώντας του να τον ευλογήσει.

Η εφημερίδα La Repubblica, στην ηλεκτρονική της σελίδα, προβάλλει τον απλό αλλά περιεκτικό τρόπο με τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να ευχαριστήσει τους Έλληνες για την αλληλεγγύη και την βοήθεια που επέδειξαν προς τους πρόσφυγες: το γεγονός ότι «ευχαριστώ» κλείνοντας την ομιλία του στα ελληνικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ισπανικές El Pais και El Mundo. «Ο Πάπας αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και παίρνει μαζί του μια ομάδα προσφύγων από ευπαθείς ομάδες», γράφει η δεύτερη στον τίτλο του σχετικού της δημοσιεύματος.