Ο σχεδιασμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του κόμματος μέσα από το επικείμενο 10ο Συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή προφανώς δεν είχε προβλέψει το ενδεχόμενο μίας μείζονας εσωκομματικής κρίσης. 

Ωστόσο, όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και οι καταγγελίες για τη διαδικασία εκλογής των επικεφαλής των ΝΟΔΕ ήρθαν να βαρύνουν το κλίμα και να καταδείξουν ότι ο πόλεμος των συσχετισμών παραμένει, όπως σε κάθε κόμμα εξουσίας, βασικό συστατικό πριν από κάθε συνέδριο. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, την οργή του για όσα συνέβησαν στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος είχε, την Παρασκευή, διαμηνύσει ότι επιθυμεί το τέλος των... μηχανισμών. Σε κάθε περίπτωση, οι ημέρες μέχρι το Συνέδριο θα είναι ημέρες με διττή στόχευση για το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη: αφενός να κλείσει τον κύκλο της εσωστρέφειας, αφετέρου να σηματοδοτήσει αυτό που ο ίδιος διαμήνυσε χθες, ότι η νέα Ν.Δ. που σχεδιάζει συνιστά φορέα «οξυγόνου για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, το οξυγόνο για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε ». 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. προτίθεται να εκμεταλλευτεί τη συνεδριακή διαδικασία προκειμένου να στείλει θετικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του νέου γαλάζιου προγράμματος αλλά και για να σηματοδοτήσει με τρόπο εμφατικό το άνοιγμα του κόμματος σε εκτός γαλάζιων μηχανισμών στελέχη. Η πρόσκληση προς τους 800 που απέστειλαν τα βιογραφικά τους για την επιτροπή προγράμματος, προκειμένου να μετάσχουν στις συζητήσεις του Συνεδρίου, το πρωί της Κυριακής, θα είναι το πρώτο βήμα. 

Στρατηγικός στόχος του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, είναι η αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, προκειμένου αυτό να καταστεί πιο λειτουργικό και σύγχρονο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, και υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν οι συσχετισμοί που απαιτούνται, το σχέδιο Μητσοτάκη για τη Ν.Δ. προβλέπει:

•    5ετή θητεία για τον Πρόεδρο, μετά τη λήξη της οποίας διενεργούνται εκλογές από τη βάση, με καταλόγους ωστόσο που θα έχουν συγκροτηθεί εκ των προτέρων και όχι με on line σύστημα. Μοναδική περίπτωση υπέρβασης της 5ετούς θητείας είναι στη λήξη της, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. να είναι Πρωθυπουργός, οπότε η θητεία του παρατείνεται έως ότου παραιτηθεί ή χάσεις στις εκλογές
•    μικρότερο Συνέδριο, αποτελούμενο από 1000 αιρετούς και 1000 λόγω ιδιότητος συνέδρους, που θα συνεδριάζει σε ετήσια βάση και θα ανανεώνεται κάθε διετία
•    μείωση του αριθμού των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, από περίπου 550 σήμερα σε κάτι περισσότερους από 200, δηλαδή 100 αιρετούς και την κοινοβουλευτική ομάδα (βουλευτές, ευρωβουλευτές).  

Τακτικές συνεδριάσεις της, πιο ευέλικτης, εκτελεστικής γραμματείας της Ν.Δ., με τη συμμετοχή 4 αιρετών από τους βουλευτές, 4 από τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής συν το Γραμματέα του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του.