Στη διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά και στη φοροκαταιγίδα που έρχεται, αναφέρεται η Liberation, περιγράφοντας μια ζοφερή εικόνα. 

Όπως αναφέρει η Liberation σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα επιβιώνει, γιατί οι πολίτες πεθαίνουν από τη λιτότητα», «στο κέντρο της Αθήνας, η πισίνα του Χίλτον είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες της ελληνικής πρωτεύουσας. Την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν εκεί κάποιες απρόσμενες σιλουέτες, με κοστούμι, γραβάτα και ταγέρ, αλλά δεν έμοιαζαν με πελάτες που αναζητούν ένα after τα ξημερώματα. Ηταν οι εκπρόσωποι των δανειστών που πήγαν για να "πάρουν μια ανάσα", μετά από μια ατελείωτη και δύσκολη νύχτα διαπραγματεύσεων, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο. Οπως συνήθως».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μια κρίση κρύβει μια άλλη κρίση»:

Η κρίση των προσφύγων βρίσκεται στο προσκήνιο από τον Ιανουάριο και φέρνει σε δεύτερη μοίρα την οικονομική κρίση, που είχε κρατήσει με κομμένη την ανάσα όλη την Ευρώπη το 2015. Ακόμη μια φορά οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές έχουν ένα deja vu από την περσινή χρονιά...

«Στις συζητήσεις ελάχιστοι υποστηρίζουν ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά απορρίπτουν -όπως πάντα- το ΔΝΤ και την Ευρώπη. Τα μαθήματα ηθικής που κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμβούλεψε τους Ελληνες «να σταματήσουν να σέρνουν τα πόδια περιμένοντας να διορθωθούν από μόνα τους τα πράγματα», δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό...», γράφει η Liberation.

Στη συνέχεια, η γαλλική εφημερίδα αναρωτιέται πώς επιβιώνει η Ελλάδα χωρίς ένα ευρώ οικονομική βοήθεια και σημειώνει:

Πριν από έναν χρόνο, το ελληνικό σίριαλ έδειχνε να οδηγεί σε ένα σενάριο καταστροφής σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία σε πρόγραμμα. Τον Ιούλιο του 2015 οι κάμερες ολόκληρου του πλανήτη ήταν στραμμένες στην Αθήνα και προδιέγραφαν τα χειρότερα, με κλειστές τις τράπεζες και τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής.

«Το νέο μπρα ντε φερ που εξελίσσεται μεταξύ δανειστών και Αθήνας δεν γίνεται σε καλές συνθήκες για την Ελλάδα, η οποία είναι εξουθενωμένη από τα συνεχή τελεσίγραφα. Οπως σημείωνε και γνωστή καθημερινή εφημερίδα πρόσφατα, "η πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα δεν είναι παρά ένα συνεχές σοκ"», καταλήγει το δημοσίευμα.