Στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρεται η Die Welt.

Όπως παρατηρεί η γερμανικη εφημερίδα, «το ΔΝΤ επιδεικνύει σκληρότητα εκεί που ο Σόιμπλε έχει κατανόηση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «την ώρα που το Ταμείο εμμένει σε μια σκληρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να υποχωρήσει έναντι της Αθήνας σε αυτό το σημείο».

«Ο Σόιμπλε έχει κατανόηση για τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. (…) Στο ζήτημα των (σ.σ. πρωτογενών) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό αντιθέτως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στη θέση του: το συμφωνηθέν πλεόνασμα του 3,5% το 2018 πρέπει να τηρηθεί. (…) Εντελώς διαφορετικά εκτιμά την κατάσταση το ΔΝΤ: Το Ταμείο θέλει να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χώρο να αναπνεύσει στο πεδίο του προϋπολογισμού», προσθέτει η Die Welt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ οι παραπάνω διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν με κάποιον τρόπο, «στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους η κατάσταση γίνεται ολοένα δυσκολότερη».

Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «το ΔΝΤ απαιτεί ένα υψηλό τίμημα προκειμένου να παραμείνει (σ.σ. στο ελληνικό πρόγραμμα): μια ευρεία απομείωση χρέους για τη χώρα που πλήττεται από την κρίση. Αυτό όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κοινοβούλιο». 

Όπως επισημαίνει συμπερασματικά το δημοσίευμα της Welt, «επομένως οι δανειστές δεν κατάφεραν στην Ουάσιγκτον να έρθουν πιο κοντά σε μια λύση για το δράμα του ελληνικού χρέους».