Νέα υπενθύμιση στους δανειστές ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία, στο σκέλος της αναδιάρθρωσης του χρέους, έστειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στον απόηχο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η παραδοχή της Αθήνας για τις νέες προκλητικές απαιτήσεις των θεσμών. Πρόκειται για τη δεύτερη δήλωση μέσα σε 24 ώρες, μετά το χθεσινό non paper, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο κυβερνητικό μέτωπο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους περιλαμβάνονται σαφώς στη συμφωνία, η οποία λέει ξεκάθαρα: "πρώτα η αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση για το ελληνικό χρέος".

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη, η οποία επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών:

Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.

Σε ό,τι αφορά στις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος.

"Περιμένουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των δεδομένων της συμφωνίας του Ιουλίου και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς" τόνισε η κυρία Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, "δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια με τη σφραγίδα της κυβέρνησης, για το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα". 

 

Οι επισημάνσεις, δύο μέσα σε λίγες ώρες, για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία του Ιουλίου, καταδεικνύει τον προβληματισμό του Μαξίμου για την εξέλιξη της αξιολόγησης. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, υπό τον πέλεκυ του νέου βαρύτατου πακέτου μέτρων άνω των 3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή φαίνεται και στις δηλώσεις των κυβερνητικών πηγών επί των νέων δεδομένων που έφεραν στις αποσκευές τους οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Αν και παραδέχονται εμμέσως ότι μπορούν να αποδεχθούν υπό προϋποθέσεις τα επιπρόσθετα μέτρα (πέραν των 5,4 δισ. ευρώ), έχουν έναν ακόμη πονοκέφαλο: Τον χρόνο που θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, αν δηλαδή θα απαιτηθούν το 2018 ή νωρίτερα, ανάλογα με την εξέλιξη του προγράμματος και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν από χθες, ότι "στόχος είναι να βρεθεί ένα πακέτο που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια", ενώ για μια ακόμη φορά επιχείρησαν να αναδείξουν τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ΕΕ-ΔΝΤ, κλίμα που δεν επιβεβαιώνεται από τους θεσμούς. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως, προανήγγειλε την κατάθεση, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενέργεια που είναι σε γνώση των θεσμών, όπως διαφάνηκε τόσο από τις δηλώσεις της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, όσο και από τις αιχμές του γερμανικού υπουργείου Οικοκομικών, ότι "δεν αποτελούν έκπληξη τέτοιες πράξεις".