Για «εποικοδομητικές συνομιλίες» και για ανάγκη διατήρησης του «μομέντουμ», σημειώνοντας όμως ότι οι συμφωνημένοι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές Αρχές και τους άλλους θεσμούς για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το "μομέντουμ"», τόνισε ο Μ. Σχοινάς, συμπληρώνοντας πως «η επιτυχία» της αποστολής εξαρτάται από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Άμστερνταμ μια «σημαντική στιγμή» για να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί» αλλά απέφυγε να εκτιμήσει το αν είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν απ’ αυτό.

Όπως είπε η Κομισιόν δεν θα προβεί σε «εικασίες» αναφορικά με «ημερομηνίες» και πρόσθεσε πως οι συζητήσεις προχωράνε «καλά». Ο Μ. Σχοινάς τόνισε εξάλλου ότι αναζητείται μια συμφωνία σ’ ένα πακέτο μέτρων «αξιόπιστο» και «κοινωνικά δίκαιο» και επανέλαβε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία του Αυγούστου πρέπει να γίνουν «σεβαστοί».

Τέλος, ανέφερε ότι  «σήμερα και αύριο» οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα με στόχο «την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».