Την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι «απούσα», ζήτησε κατά την επίσκεψή του εκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είδε από κοντά τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, και σημείωσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η κίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή και να αποχωρήσουν άμεσα οι πρόσφυγες για τα κέντρα φιλοξενίας.

«Είναι υποχρέωσή μας να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τους πολέμους. Από την άλλη, όμως, είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε τη ζωή στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί κάθε είδος δραστηριότητας στην περιοχή, γιατί απουσιάζει το κράτος, γιατί απουσιάζουν οι αποφάσεις. Θα πρέπει ο δήμος, συγκεκριμένα, που τραβάει μεγάλο κουπί, αυτές τις μέρες, να ενισχυθεί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Εδώ διακυβεύονται πολλά και εάν δεν επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, θα έχουμε προβλήματα. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να βρει μόνη της τις λύσεις. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ένας τεράστιος καταυλισμός χωρίς υποδομές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας ή όπου αλλού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει αποφασιστικά. Πρέπει να εμφανιστεί η κυβέρνηση και τα όργανά της στην Ειδομένη και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα παραμένοντας εδώ και ότι απλώς βασανίζονται. Το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ ο δήμος, είναι κάποιες οργανώσεις, είναι εδώ η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει. Δυστυχώς στην Ειδομένη, όπως και στα νησιά, η κυβέρνηση απουσιάζει».

Σε ερώτηση σχετικά με τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, που παραμένει κλειστή επί ένα μήνα και σήμερα άνοιξε μόνο προσωρινά με επέμβαση της αστυνομίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Ένα κράτος πρέπει να λειτουργεί. Η σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να λειτουργεί, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ούτε για τους πρόσφυγες, ούτε για τους μετανάστες». Όπως είπε: «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Και προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές λύσεις, που δεν θα αφήνουν στον καθένα τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στους δρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Σχετικά με τις ΜΚΟ σχολίασε ότι: «Υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν δουλειά και βοηθούν και το έργο του δήμου και το έργο των πολιτών. Αλλά υπάρχουν και διάφοροι προσκολλημένοι, οι οποίοι μόνο προβλήματα δημιουργούν».

«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια επειδή όλοι κυκλοφορούν με μια ταμπέλα. Αλλά το μεγάλο θέμα είναι αυτό: Ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι πέρα από τις φιέστες πρέπει να πάρει και συγκεκριμένες αποφάσεις. Καταρχήν, να έρθει εδώ στην Ειδομένη και να δει ότι περάσαμε από τις λάσπες στον ήλιο και ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται» συνέχισε ο Στ. Θεοδωράκης και υπογράμμισε τον κίνδυνο ασθενειών.

Όσο για το πώς σκοπεύει να βοηθήσει την κατάσταση το Ποτάμι οι επικεφαλής του απάντησε μέσω επερωτήσεων στη Βουλή.

«Όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα κάνουμε επερώτηση για την εκκένωση της Ειδομένης, γιατί αυτά που είδαμε είναι δραματικά. Δεν θέλω να τα πω όλα στις κάμερες, αλλά, μαζί με τον δήμαρχο, είδαμε πράγματα που μας έχουν πείσει ότι εάν δεν κάνουμε κάτι, θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα τις επόμενες μέρες. Το λέω κομψά γιατί υπάρχουν και διεθνή κανάλια εδώ, αλλά τα πράγματα είναι τραγικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ότι είναι εδώ για να κυβερνά».