Νέο χτύπημα από τη Κριστίν Λαγκάρντ για την αξιολόγηση, καθώς ενώ τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται καθ' οδόν προς την Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, η διευθύντρια του ΔΝΤ καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει ρεαλιστικά μέτρα» για να αποκατασταθεί, όπως λέει, η οικονομία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BBC, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως «τα μεγέθη πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρατραβηγμένες και φανταστικές υποθέσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας» και συνέχισε:

Πρέπει επίσης να δούμε πραγματικά μέτρα, που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποκαταστήσουν την ελληνική οικονομία. Το τρίτο -μιλάμε για μια πρόταση με τρία σκέλη- πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο. Αν συνδυαστούν αυτά τα τρία τότε, χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα.

Το βράδυ του Σαββάτου η Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον δήλωσε πως μπορεί οι θεσμοί να επιστρέφουν στην Ελλάδα, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα άμεσα, καθώς «αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα η γερμανική κυβέρνηση δια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών επέμεινε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι «απαραίτητη», και εκτίμησε, η διαδικασία της αξιολόγησης «μπορεί να ολοκληρωθεί ως το ελληνικό Πάσχα».

Οι σημερινές τοποθετήσεις έρχονται στη σκιά των σεναρίων για ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποκάλυψε χτες η Wall Street Journal, τα οποία θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ του 2018. Πρόκειται για μέτρα, μάλιστα, τα οποία θα περιλαμβάνουν αυξήσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως το ΦΠΑ στο ρεύμα, τις νέες περικοπές μισθών στο Δημόσιο, αλλά και απελευθέρωση απολύσεων.

Οι εν λόγω συζητήσεις επιβεβαιώνονται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ξεκαθαρίζει η τελική θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στα τραπέζι και που, «προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».