current views are: 12

18 Απριλίου 2016
Δημοσίευση15:23

Άγρια κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

Σφοδρότατη αντιπαράθεση με αφορμή τα σενάρια για έξτρα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει συντονισμένα πυρά κατά της κυβέρνησης.

Δημοσίευση 15:23’

Σφοδρότατη αντιπαράθεση με αφορμή τα σενάρια για έξτρα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει συντονισμένα πυρά κατά της κυβέρνησης.

Σφοδρότατη αντιπαράθεση με αφορμή τα σενάρια για έξτρα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που φέρονται να απαιτούν οι δανειστές σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει συντονισμένα πυρά κατά της κυβέρνησης.

Η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έκδηλη, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι διατηρεί κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση. Την ίδια ώρα , πάντως, το Μαξίμου παραδέχεται ότι η όποια συζήτηση για επιπλέον μέτρα, μπορεί να γίνει μόνο με εγγυήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι «η “διαπραγμάτευση” Τσίπρα παρατείνεται επώδυνα» και «ο λογαριασμός για τους πολίτες μεγαλώνει αβάσταχτα».

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι η οικονομία της χώρας «διαλύεται ταχύτατα» και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «ακόμα πιο αδύναμη, βυθίζεται».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM,  ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης εκτίμησε πως θα δοκιμάσει να βρει μια άκρη και να κλείσει όπως-όπως την αξιολόγηση, αλλά αν δεν τα καταφέρει έχει συνθέσει ήδη μουσική ηρωικής εξόδου, την οποία είδαμε να παίζει στην περίπτωση της καταγγελίας του ΔΝΤ, στην περίπτωση της μονομερούς κατάθεσης νομοσχεδίων πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Σχετικά με τα νέα μέτρα εκτίμησε πως «η κατεύθυνση είναι να κλείσουμε κάποιες τρύπες δημοσιονομικές με έναν τρόπο βιαστικό και εμβαλωματικό, με κατεύθυνση κυρίως την αύξηση της φορολογίας, χωρίς να γίνεται άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «επί 15 μήνες πορεύεται με το ‘εγώ διαπραγματεύομαι’» και πως «τα αποτελέσματα τον διαψεύδουν καθημερινά με εκκωφαντικό τρόπο».

«Η Ελλάδα παραμένει για άλλα 3 χρόνια σε μνημόνιο με υπογραφή του κ. Τσίπρα.  Οι Έλληνες στερούνται μια από τις τέσσερις θεμελιώδες ελευθερίες που συγκροτούν την Ε.Ε. με τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Οι τράπεζες πέρασαν σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής και το Δημόσιο ‘έγραψε’ ζημιές τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ. Η ύφεση επέστρεψε το 2015 για να μείνει και το 2016 επιβαρύνοντας όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη και πάνω απ’ όλους τους πολίτες και την πραγματική οικονομία.Το Δημόσιο κήρυξε στάση πληρωμών προκειμένου να εμφανίζει πλεόνασμα. Η αβεβαιότητα διώχνει καθημερινά επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

Στα συμφωνημένα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που προωθούνται στη Βουλή έρχονται να προστεθούν σε άλλα 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφισθεί από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Άθροισμα διετίας 9 δισ. ευρώ μέτρα που δεν θα υπήρχαν χωρίς τις ακροβασίες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Συγκρινόμενα με τη συμφωνία του 2014 (1,2 δισ. ευρώ) είναι 7,5 φορές περισσότερα.

Το Ποτάμι από την πλευρά τονίζει πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει από την Ουάσινγκτον με 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα στις βαλίτσες του.

«Η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα «γεφυρώνεται» με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα. Η νέα «σκληρή διαπραγμάτευση» οδήγησε στο δυσμενέστερο σενάριο. Η πολιτική ανικανότητα και η τεχνοκρατική ανεπάρκεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοστίζει εδώ και δεκαπέντε μήνες πολλά δισεκατομμύρια, που πληρώνουν οι πολίτες σε φόρους και οι επιχειρήσεις με λουκέτα» τονίζει το Ποτάμι.

Απαντώντας στο Ποτάμι, αλλά και γενικότερα στις βολές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «μπορεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από το ΔΝΤ για τον δημοσιονομικό στόχο του 2018, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Ποτάμι! Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ας περιμένει μέχρι την Πέμπτη που τα στοιχεία θα το διαψεύσουν», παραπέμποντας στα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η Eurostat για το ΑΕΠ της χώρας


σχετικα αρθρα