current views are: 6

18 Απριλίου 2016
Δημοσίευση15:46

Μήνυση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις παρεμβάσεις Πολάκη σε διορισμούς

 Οι βουλευτές επικαλούνται πληροφορίες για “σειρά έκνομων ενεργειών”, με σκοπό την παρέμβαση στη διαδικασία και την αλλοίωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Δημοσίευση 15:46’
Πολάκης

 Οι βουλευτές επικαλούνται πληροφορίες για “σειρά έκνομων ενεργειών”, με σκοπό την παρέμβαση στη διαδικασία και την αλλοίωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λοβέρδος, Γκεγκέρογλου και Χριστοφιλοπούλου, με αφορμή καταγγελίες και δημοσιεύματα για παρέμβασή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε από αρμόδια τριμερή επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την κάλυψη 100 θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και  Αυξημένης Φροντίδας.Για το ζήτημα κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και η Νέα Δημοκρατία. 

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επικαλούνται πληροφορίες για “σειρά έκνομων ενεργειών”, με σκοπό την παρέμβαση στη διαδικασία και την αλλοίωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Καταγγελία εις βάρος του υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, είχε εξαπολύσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Λεωνίδας Γρηγοράκος στον ρ/σ του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Ακραίως” και τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Γρηγοράκος, «ο κ. Πολάκης «πείραξε» τα αποτελέσματα προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ» και εξήγησε πως πρόκειται για διαγωνισμό για την πρόσληψη 100 ιατρών. 

Ο κ. Γρηγοράκος υπογράμμισε πως  ο κ. Πολάκης ζήτησε τη λίστα με τους επιτυχόντες από την επιτροπή και στη συνέχεια επέστρεψε μια άλλη λίστα. Σε πολλές περιπτώσεις είπε ο κ. Γρηγοράκος έχουν αφαιρεθεί μόρια καθώς δεν προσμετρήθηκαν μεταπτυχιακοί τίτλοι και προϋπηρεσία. Για το θέμα ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει και ερώτηση στη Βουλή.

Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:

  1. Της Παρασκευής (Εύης) Χριστοφιλοπούλου συζ. Δημητρίου, Βουλευτού Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατοίκου Αθηνών, οδός Αγίου Μελετίου, αριθ. 85-87, Τ.Κ. 11251.
  2. Του Ανδρέα Λοβέρδου του Νικολάου, Βουλευτού Β’ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατοίκου Αθηνών, οδός Αμερικής, αριθ. 19, Τ.Κ. 10672.
  3. Του Βασίλη Κεγκέρογλου του Αλεξάνδρου, Βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατοίκου Ηρακλείου Κρήτης, οδός Α. Παπανδρέου & Εμμανουήλ Καστρινάκη, αριθ. 23, Τ.Κ. 71306.

ΚΑΤΑ

Παντός κατά νόμο υπευθύνου

*******

Ι. Από πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών στον τύπο προκύπτει ότι κατά την διαδικασία πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 253/9.2.2016 Προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, εμφιλοχώρησαν σειρά έκνομων ενεργειών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, και ιδίως του Αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη, με σκοπό την παρέμβαση στη διαδικασία και την αλλοίωση των τελικών αποτελεσμάτων. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα δημοσιεύματα:

ΙΙ. Τα δημοσιεύματα στον τύπο

1. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, της 17.4.2016, με τίτλο «Το μακρύ χέρι του Πολάκη στους διορισμούς γιατρών» και διευκρινιστικό υπότιτλο «Ωμή παρέμβαση στους πίνακες των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν οι 52 ενστάσεις για 72 θέσεις» αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ένα μικρό ΕΣΥ ημετέρων γιατρών και νοσηλευτών επιχειρεί να δημιουργήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, παρεμβαίνοντας στο διαγωνισμό που διενεργήθηκε από αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ (…)

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας παρενέβη στη διαδικασία του διαγωνισμού παραποιώντας τους πίνακες βαθμολόγησης των επιτυχόντων προτού ακόμη ολοκληρώσει το έργο της η αρμόδια επιτροπή καταστρατηγώντας ολοσχερώς τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Ενώ οι τριμελείς επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αξιολόγηση των σχετικών αιτήσεων γιατρών και νοσηλευτών ήταν σε διαδικασία ελέγχου κι αξιολόγησης αυτών,  προ της ολοκλήρωσης του έργου τους και της ενυπόγραφης υποβολής των αποτελεσμάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο,  όπως προβλέπεται,  δεσμεύτηκε με εντολή του κυρίου Πολάκη,  το σύνολο των πρωτότυπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. (…)

Οι αιτήσεις και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά των υποψηφίων μεταφέρθηκαν απροκάλυπτα στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας από την μετακλητή υπάλληλο στο πολιτικό γραφείο του υπουργού υγείας κυρία Καγιανέ Τσισμερτζιάν.  Είναι η ίδια υπάλληλος που φαίνεται και ως συντάκτης του πίνακα επιτυχόντων ιατρών ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. (…)

Λίγες ημέρες μετά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απέστειλε στο ΚΕΕΛΠΝΟ επίσημο ενυπογράφο  από τον ίδιο και πρωτοκολλημένο έγγραφο στο οποίο είχε συνημμένο τον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων γιατρών. Στο ίδιο έγγραφο του ο κύριος Πολάκης έδινε εντολή στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιαννόπουλο να προχωρήσει στην τάχιστη πρόσληψη των ατόμων βάσει των αποτελεσμάτων που ίδιος του απέστειλε. (…)

Στη συνέχεια ο κύριος Πολάκης μέσω του υπηρεσιακού του e-mail απέστειλε σε μορφή PDF (κλειδωμένο αρχείο) τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. – ήταν σε τρεις πίνακες:  επιτυχόντες,  αποτυχόντες και ειδικότητες εκτός προκήρυξης-  ζητώντας την άμεση ανάρτησή τους από το Κέντρο.(…)

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφή κατάχρηση εξουσίας καθώς έγινε χρήση της υπουργικής εξουσίας για σκοπό αλλότριο με ιδιοτελή κίνητρα. (…)».

2. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Πρώτο Θέμα της 15.4.2016, με τίτλο «Το υπουργείο Υγείας αλλοίωσε λίστα επιτυχόντων γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ» (διαθέσιμο στον ιστότοπο:  http://www.protothema.gr/greece/article/570535/sovares-kataggelies-gia-upourgiki-paremvasi-se-diagonismo-proslipseon-sto-up-ugeias/ ) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ανάστατος είναι ο ιατρικός κλάδος με τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί παρεμβάσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σε διαγωνισμό για την πρόσληψη 100 ιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των αποτελεσμάτων. (…)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλο κατάλογο έστειλε στο υπουργείο Υγείας η επιτροπή αξιολόγησης και άλλο τελικά έστειλε το υπουργείο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα ονόματα που επιλέχθηκαν τελικά. Γιατροί που κατέθεσαν ενστάσεις καταγγέλλουν ότι παραποιήθηκαν οι πίνακες της βαθμολόγησης κριτηρίων. (…)»

ΙΙΙ. Ενστάσεις υποψηφίων

Παρά το ότι δόθηκε συντομότατη προθεσμία υποβολής ενστάσεων -με καταληκτική ημερομηνία την 15.4.2016- φέρεται να υποβλήθηκαν συνολικά 52 ενστάσεις για τις θέσεις ιατρικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν. Στις ενστάσεις αυτές καταγγέλλονται οι παράνομες παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κατά την διαμόρφωση των αποτελεσμάτων (βλ. Το Βήμα, 17.4.2016).

IV. Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Για τα ως άνω ζητήματα υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων από τους Βουλευτές:

  1. Εύη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), την 15.4.2016
  2.  Κων/νο Μπαργιώτα (Ποτάμι), την 15.4.2016
  3. Λεωνίδα Γρηγοράκο (ανεξάρτητος), την 14.4.2016.

Οι ως άνω ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων δεν έχουν μέχρι σήμερα απαντηθεί.

V. Το θεσμικό πλαίσιο της διαδικασίας πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ

1. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), που ιδρύθηκε με το άρθρο 26 του ν. 2071/1992, αποτελεί αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας (άρθρο 20 ν. 3370/2005).

2. Ο αριθμός, οι κατηγορίες, η ειδικότητα, τα προσόντα και η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας του προς πρόσληψη προσωπικού καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. Με αποφάσεις επίσης του Δ.Σ. συγκροτείται επιτροπή, που εισηγείται στο Δ.Σ., το οποίο αποφασίζει για την πρόσληψη του πάσης φύσεως προσωπικού (άρθρο 28 παρ. 1 ΥΑ Αριθ. Υ1/οικ. 5028/2001, ΦΕΚ Β’ 831).

3. Με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτείται τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ με σχετική ειδικότητα προς τη θέση για την οποία ζητείται η πρόσληψη, για τον έλεγχο των αιτήσεων, την συνέντευξη με τους επικρατέστερους υποψηφίους όπου κριθεί αναγκαίο από την επιτροπή και την σχετική εισήγηση στο Δ.Σ. Το Δ.Σ. με αιτιολογημένη του απόφαση καλεί τον υποψήφιο που επικράτησε μέσα σε ορισμένη προθεσμία για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. (άρθρο 29 παρ. 1 ΥΑ Αριθ. Υ1/οικ. 5028/2001).

Από τις ως άνω διατάξεις του νόμου και του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ συνάγεται ότι ειδικώς και αποκλειστικώς αρμόδιο όργανο για την πρόσληψη του πάσης φύσεως προσωπικού του Κέντρου είναι το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού. Εισηγητικού χαρακτήρα αρμοδιότητα έχει η τριμελής επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του ΔΣ για τον έλεγχο των αιτήσεων, και στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά υπάλληλοι του Κέντρου.

Διευκρινίζεται ότι η διάταξη του άρθρου 20 ν. 3370/2005 που αναφέρει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Υγείας δεν ιδρύει σχέση διοικητικής εποπτείας, ούτε αρμοδιότητα του Υπουργού για την έκδοση πράξεων με τις οποίες ασκούνται συγκεκριμένες επεμβάσεις στη διοίκηση και λειτουργία του νομικού προσώπου, στο μέτρο που τέτοια αρμοδιότητα δεν προβλέπεται από άλλες ειδικές διατάξεις. Με τη διάταξη αυτή θεσπίζεται απλώς αρμοδιότητα του Υπουργού για την παρακολούθηση της δραστηριότητας του νομικού προσώπου. (βλ. ad hoc Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου τ. Ι, 13η έκδοση, 2010, σελ. 263 υποσημ. 18).

Αντιθέτως, στην προκειμένη περίπτωση οι σχετικές διατάξεις προδιαγράφουν ειδικώς την ακολουθητέα διαδικασία και τα αρμόδια όργανα κατά την πρόσληψη προσωπικού από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ουδεμία αρμοδιότητα προσνέμεται στον Υπουργό Υγείας προ της έκδοσης της απόφασης από το αποκλειστικώς αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου.

VI. Ποινική αξιολόγηση

Οι προπεριγραφείσες πράξεις και εν γένει παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κατά την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν αποτελέσει πολλαπλώς το αντικείμενο έντονης κριτικής, ενέχουν –κατά τα καταγγελλόμενα- ιδιαίτερη ποινική απαξία. Συγκεκριμένα, φέρεται να έχουν τελεσθεί πλείονα ποινικά αδικήματα και ιδίως ψευδής βεβαίωση & υπεξαγωγή εγγράφων (ΠΚ 242) καθώς και παράβαση καθήκοντος (ΠΚ 259). Ειδικότερα:

1.Ψευδής βεβαίωση

Η εκ νέου σύνταξη των πινάκων βαθμολόγησης των υποψηφίων από το πολιτικό γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού, χωρίς να υφίσταται σχετική αρμοδιότητα, με σκοπό την αλλοίωση των αποτελεσμάτων στα οποία είχε καταλήξει η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε υπό την εκδοχή της νόθευσης των αρχικών πινάκων (ΠΚ 242 παρ. 2), είτε υπό την εκδοχή της εξ υπαρχής κατάρτισης νέων πινάκων που επιχειρούν μεταβολή της κατάταξης των υποψηφίων (ΠΚ 242 παρ. 1), συγκροτούν την ειδική υπόσταση της ψευδούς βεβαίωσης (ΠΚ 242).  

[Πρβλ. για την τέλεση ψευδούς βεβαίωσης στις περιπτώσεις που εμφανίζεται ως επιτυχών μη δικαιούμενο πρόσωπο: ΑΠ 487/1989 ΠΧ ΛΘ 971, ΑΠ 425/1985 ΠΧ ΛΕ 79) · για τη νόθευση πινάκων βαθμολογίας: ΑΠ 195/1990 ΠΧ Μ 1007]

2.Υπεξαγωγή

Η αποστέρηση των αιτήσεων και των φακέλων των υποψηφίων, από τα πρόσωπα που είχαν δικαίωμα και υποχρέωση να τα έχουν στην κατοχή τους -δηλ. από το ΔΣ και την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ- συνιστά υπεξαγωγή εγγράφων κατά την υπηρεσία (ΠΚ 242 παρ. 2).  

3.Παράβαση καθήκοντος

Η παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού στη διαδικασία διορισμού ιατρών σε αυτοτελές ΝΠΙΔ έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Η αφαίρεση των φακέλων των υποψηφίων από το αρμόδιο όργανο, η ευθεία επέμβαση στην κατάρτιση των τελικών πινάκων  επιτυχόντων, με σκοπό να επηρεάσει τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας πρόσληψης, καθώς και οι υποδείξεις στη διοίκηση αυτοτελούς ΝΠ για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της, συγκροτούν την ειδική υπόσταση της παράβασης καθήκοντος (ΠΚ 259). 

*****

Με την παρούσα μηνυτήρια αναφορά µας ούτε υιοθετούμε κατά περιεχόμενο τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ούτε επιδιώκουµε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Θεωρούµε, όµως, ότι είναι ύψιστο  καθήκον μας η υπεράσπιση του Κράτους ∆ικαίου και για το λόγο αυτόν κρίνουμε επιβεβλημένη την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των ποινικών ευθυνών, εφόσον προκύψουν, μέσα από την δικαστική βάσανο, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας.

Συνημμένως υποβάλλουμε όλα τα αναφερόμενα στην παρούσα έγγραφα και συγκεκριμένα:

  1. Την υπ’ αριθ. 253/9.2.2016 Προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ
  2. Τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (http://www.keelpno.gr ) πίνακα επιτυχόντων
  3. Το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος από 15.4.2016 με τίτλο «Το υπουργείο Υγείας αλλοίωσε λίστα επιτυχόντων γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ» http://www.protothema.gr/greece/article/570535/sovares-kataggelies-gia-upourgiki-paremvasi-se-diagonismo-proslipseon-sto-up-ugeias/  
  4. Το δημοσίευμα του Βήματος, από 17.4.2016 με τίτλο «Το μακρύ χέρι του Πολάκη στους διορισμούς γιατρών»
  5. Την υπ’ αριθ. 4851/340/15.4.2016 Ερώτηση της Βουλευτού Εύης Χριστοφιλοπούλου
  6. Την υπ’ αριθ. 4849/339/15.4.2016 Ερώτηση του Βουλευτή Κων/νου Μπαργιώτα
  7. Την υπ’ αριθ. 4808/336/14.4.2016 Ερώτηση & ΑΚΕ του Βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου
  8. Τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΥΑ Αριθ. Υ1/οικ. 5028/01 (ΦΕΚ 831 Β΄)

Επειδή κατά το άρθρο 42 παρ. 1 ΚΠΔ «εκτός από αυτόν που αδικήθηκε, και οποιοσδήποτε άλλος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει στην αρχή τις αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, τις οποίες πληροφορήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο».

Επειδή κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 24 παρ. 2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. «[Η Εισαγγελία] δρα ενιαία και αδιαίρετα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Παρακαλούμε για τις δικές Σας ενέργειες προκειμένου να διερευνήσετε, αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, καθώς επίσης και τα πρόσωπα, τα οποία τα τέλεσαν, αποκαθιστώντας, έτσι, τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου. 

Σύμφωνα Φέρεται επίσης να  έστειλε με το υπηρεσιακό του email τους πίνακες προς ανάρτηση. Οι ίδιοι οι πίνακεςέχουν δημιουργηθεί και έχουν επεξεργαστεί από μετακλητή υπάλληλο στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, όπως υποστηρίζει το Βήμα.

Για το ζήτημα κατέθεσαν ερώτηση 34 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

«Αυτό που συνέβη στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Φάκελοι των υποψηφίων, βρέθηκαν “ως δια μαγείας” από την επιτροπή αξιολόγησης, στο γραφείο του Υπουργού. Δεν θα επιτρέψουμε ο δημόσιος τομέας να γίνει off shore της ανίκανης και επικίνδυνης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία –αντί της ελπίδας που υποσχέθηκε – , με τις μεθόδους της γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω» τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Κέλλας, που κατέθεσε την ερώτηση.


σχετικα αρθρα