Τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν στην Ειδομένη και γενικότερα τα νησιά, οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές αλλά και η δράση ορισμένων ΜΚΟ, αναγνώρισε από τη Βουλή, ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε πως τη περίοδο της μεγάλης κρίσης, η έλλειψη οργανωμένης παρέμβασης, δημιούργησε κενά που έδωσαν τη δυνατότητα σε ΜΚΟ πονηρών που χρηματίστηκαν για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς.

Ωστόσο σημείωσε ότι σιγά σιγά μπαίνει τάξη στην Ειδομένη και ότι καταγράφονται οι ΜΚΟ.

«Ξεπετιέται το σκάρτο υλικό που είτε δεν βοηθάει που είτε το κάνει εκ του πονηρού», δήλωσε και υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει η απελπισία αυτών των ανθρώπων θετικά προς εμάς και να μπει τάξη στο χάος.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός, αναγνώρισε ότι δεν έγινε αποδεκτό το ελληνικό αίτημα ώστε να στο κράτος τα 300 εκατ. ευρώ που δίνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Τα χρήματα θα δοθούν σε 8 διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ και δεν έχουμε παρέμβαση» , είπε και συνέχισε:

Βάλαμε 3 όρους που έγιναν αποδεκτοί: οι ΜΚΟ να κουμπώσουν στον κρατικό σχεδιασμό. Το 70% των προσλήψεων να είναι από Ελλάδα και το 60% των αγορών τους να είναι από την Ελλάδα.