Κοινή βούληση για κλείσιμο της αξιολόγησης διαπιστώνει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ωστόσο διαμηνύει πως αυτό δεν θα γίνει δίχως την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αν και παραδέχεται πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ των Θεσμών.

Ο κ. Μοσκοβισί, επεσήμανε πως «υπάρχει κοινή βούληση να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν για να γεφυρώσουν διαφορές με την κυβέρνηση και να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στην αξιολόγηση» και πρόσθεσε:

Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχει δουλειά να γίνει. Πρέπει να βρούμε μία κατανόηση μεταξύ των Θεσμών. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη. Ελπίζω σε πρόοδο πριν από το Eurogroup.

Ο επίτροπος επανέλαβε πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, και υποστήριξε ότι όλοι συμφωνούν στο γεγονός «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις».

Αλλά όπως είπε, υπάρχουν ορισμένα σημεία να ξεκαθαρίσουν, φέροντας ως παράδειγμα πόσο μακριά πάνε οι μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει επίσης να λειανθούν οι διαφορές με τους θεσμούς για το κατά πόσο ο ελληνικός λαός μπορεί να αντέξει άλλη λιτότητα, αλλά και για το που ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις» επεσήμανε και συνέχισε:

Πρέπει να ενδυναμώσουμε την ανάπτυξη και να προωθήσουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος, επεσήμανε πως πρέπει πρώτα «να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι» και πρόσθεσε:

Χρειαζόμαστε μέτρα που να διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο φέροντας ως παράδειγμα για το τι μπορούσε να γίνει για το ελληνικό χρέος, μπορεί να γίνει «αναδιαμόρφωσή του», ή να προχωρήσουμε σε επιμήκυνση ωριμάνσεων ομολόγων.

«Τις ημέρες θα γίνει τεχνική επεξεργασία για τις μεταρρυθμίσεις ώστε να παρουσιάσουμε ένα σοβαρό πακέτο. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ, είναι μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Δεν μπορούμε και δεν θα το κάνουμε χωρίς το ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στον ρόλο του Ταμείου.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει εάν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν μέχρι τον Ιούλιο όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει ένα ομόλογο προς το ΔΝΤ, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση και θα ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις εντός των προσεχών εβδομάδων. Διαμήνυσε σε αυτό το πλαίσιο πως «πρέπει να αποφύγουμε τα όσα συνέβησαν πέρυσι, αλλά είναι καλύτερη η κατάσταση. Δεν θέλω να ακούω ξανά τη συζήτηση για το Grexit».

«Είναι πολύ μακριά ο Ιούλιος, ελπίζω σε λύση τις ερχόμενες εβδομάδες» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα συζητήσουν για τα  επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Μετά το διάλειμμα του Πάσχα, οι απεσταλμένοι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν της συζητήσεις της πρώτης αξιολόγησης με τις ελληνικές αρχές με το βλέμμα στην ολοκλήρωση τους το γρηγορότερο δυνατό. Το Eurogroup στις 7 Μαρτίου έλαβε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ουσία ορισμένων σημαντικών ζητημάτων, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε έναν αριθμό κρίσιμων τομέων προτού επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο μέτρων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.