Καταψήφισαν αντιπολίτευση και Ανεξάρτητοι Έλληνες άρθρο του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που αφορά τους ερασιτέχνες αλιείς κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για το άρθρο 24, βάσει του οποίου οι ερασιτέχνες αλιείς που διαθέτουν μικρές βάρκες ή φουσκωτά οφείλουν να πληρώνουν έξτρα ετήσιο παράβολο 50 ευρώ που θα αυξάνει ανάλογα με την ιπποδύναμη της μηχανής ενώ όσοι δεν το πράττουν θα πληρώνουν πρόστιμα.

Κατόπιν της καταψήφισης του άρθρου, οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την λήξη της συνεδρίασης έσπευσαν να το αποσύρουν από το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, προέβη σε αλλαγές που αφορούν :

  • Στην μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών που προβλέπονταν για την σύσταση συνεταιρισμού από 30 σε 20 μέλη.
  • Στην μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών για την σύσταση αλιευτικού συνεταιρισμού από τα 15 στα 10 μέλη.
  • Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού μελών για την σύσταση γυναικείου συνεταιρισμού, αυξήθηκε από τρία σε πέντε μέλη.
  • Στην μείωση από επτά σε δύο των ιδρυτικών μελών για την σύσταση κλαδικών συνεταιρισμών.
  • Στην μείωση σε έξι μήνες του περιθωρίου ενός χρόνου για την μετατροπή των κεντρικών συνεταιριστικών ενώσεων σε κλαδικές.
  • Επίσης, μετά την τροποποίηση, που επέφερε ο κ. Αποστόλου, η πρόβλεψη για δύο θητείες στην διοίκηση ενός συνεταιρισμού αφορά μόνον τον πρόεδρο του συνεταιρισμού.

Εξάλλου αποσύρθηκαν ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου ώστε να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει γενικότερα φορολογικά θέματα του αγροτικού χώρου.

Παρά τις αλλαγές πάντως, και κατά την σημερινή συνεδρίαση η αντιπολίτευση επέκρινε τον αρμόδιο υπουργό ότι επιχειρείται κρατική παρέμβαση στην λειτουργία των συνεταιρισμών. Ο κ. Αποστόλου τόνισε και πάλι ότι απαιτείται απάντηση για τα 3,6 δισ. ευρώ, χρέη των συνεταιρισμών, ενός ποσού τριπλάσιου του κύκλου εργασιών τους κι απηύθυνε το ερώτημα αν θεωρούν οι βουλευτές πως αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη.