Στάση αναμονής τηρούν τα κυβερνητικά στελέχη, περιμένοντας το κουαρτέτο να διατυπώσει επισήμως το αίτημα για επιπλέον μέτρα. Έτσι ή αλλιώς, η θέση της Αθήνας είναι σαφής: ολοκλήρωση της αξιολόγησης τώρα και χωρίς πρόσθετα μέτρα, ξεκαθάριζε υπουργός της κυβέρνησης που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση πήρε την ψήφο του ελληνικού λαού τον περασμένο Σεπτέμβριο στη βάση της συμφωνίας του καλοκαιριού, θύμιζε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε εκδήλωση, χθες βράδυ, μαζί με τον Φώτη Κουβέλη και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ή, με τα λόγια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο». Όλοι οι υπουργοί επιμένουν να αναδεικνύουν εξάλλου τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να δίνουν καρπούς.

Και, παρότι αρχικώς δόθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι στο ίδιο «πακέτο» η συζήτηση για το χρέος και η ρήτρα ενδεχόμενων, στο μέλλον, επιπλέον μέτρων, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ότι οι δανειστές φέρονται να ζητούν νέα μέτρα -φωτιά. Κάθε ένα από τα οποία συνιστούν για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, κόκκινη γραμμή. Οι κύριες συντάξεις, οι μισθοί στο Δημόσιο, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, ο ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό -κάθε ένα από αυτά είναι ...ιερή αγελάδα για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Που ακόμη και η θεωρητική συζήτηση για αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Όλοι παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά ως το Eurogroup», έλεγε πάντως μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές που ακούστηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που εξέφραζαν την απογοήτευση ή και το θυμό τους για το ότι η άλλη πλευρά συνεχίζει να παίζει με σημαδεμένη τράπουλα. Ότι οι πιο σκληροί από τους δανειστές δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος, αλλά να εξαϋλώσουν πολιτικά το κυβερνών κόμμα, να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία.

Και σε μια τέτοια προσέγγιση, καμία αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης δεν πρέπει να αποκλείεται...

Την ίδια στιγμή, σε τόνους που θύμιζαν προεκλογική περίοδο, ο συνήθως ήπιος στις διατυπώσεις του Γιάννης Δραγασάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ. Κάνοντας λόγο για «νεοφιλελεύθερο πόλο, με ρεβανσιστική προδιάθεση, εξαρτημένο από τα κατεστημένα συμφέροντα», θύμισε πως τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή του, εκείνος διαβεβαίωνε ότι δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Ωστόσο, σε λιγότερο από ένα μήνα άλλαξε κατεύθυνση.

«Τι μεσολάβησε και είχαμε μια τόσο απότομη αλλαγή; Είναι άσχετη με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών; Είναι άσχετη με την απειλή που νιώθουν οικονομικά συμφέροντα;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Που κάλεσε, συν τοις άλλοις, τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ποιες από τις θέσεις του ΔΝΤ συμφωνεί. Τη φορολόγηση των φτωχών, το κόψιμο κύριων και επικουρικών συντάξεων, το κόψιμο μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την απελευθέρωση των απολύσεων -τι;