current views are: 14

19 Απριλίου 2016
Δημοσίευση04:18

Από σύμμαχος, αντίπαλος: Η παραίτηση Παπαμίμικου και οι εξελίξεις στη ΝΔ

Από σύμμαχος, αντίπαλος. Και από Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, με τις ευχές της ηγεσίας, διαγραμμένος. 

Δημοσίευση 04:18’

Από σύμμαχος, αντίπαλος. Και από Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, με τις ευχές της ηγεσίας, διαγραμμένος. 

Από σύμμαχος, αντίπαλος. Και από Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, με τις ευχές της ηγεσίας, διαγραμμένος. Σε αυτό συνοψίζεται η πορεία της σχέσης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον μέχρι χθες Γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον ούτε καν δύο μηνών επικεφαλής της Νεολαίας Βασίλη Γεωργιάδη.

Η ρήξη που πυροδοτήθηκε κοντά στα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν το αδιέξοδο των διαβουλεύσεων στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ κατέληξε σε μία εικονική ψηφοφορία, είχε ως φινάλε χθες την απομάκρυνση των δύο στελεχών.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ρήξης με τις κατεστημένες αντιλήψεις στο εσωτερικό του κόμματος, ένα μήνυμα που μοιάζει να έχει πολλούς ακροατές σε επίπεδο κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, δίνει σαφές στίγμα των προθέσεών του και στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού. Άλλωστε, ο αποκλεισμός των 400 συνέδρων της ΟΝΝΕΔ αλλάζει τις ισορροπίες ενόψει του Συνεδρίου της Ν.Δ. και χαλάει τα σχέδια αρκετών να εγείρουν ενστάσεις στις επιχειρούμενες καταστατικές αλλαγές.

Ωστόσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι η χθεσινή διπλή καρατόμηση, αποτελεί μόνον την αρχή. Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι επιβαρυμένο λόγω των εντάσεων στη διαδικασία εκλογής συνέδρων (σ.σ. που ακολούθησε την ένταση της εσωκομματικής εκλογής για το νέο Πρόεδρο), τα μέτωπα είναι ανοικτά ενώ και όσοι αποπέμφθηκαν θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν. Ήδη χθες ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κατήγγειλε ότι του ζητήθηκε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Οργάνωση υπέρ των επιλογών της προεδρικής ομάδας.

Το πλεονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη, όμως, είναι ότι το δικό του αφήγημα μοιάζει πιο υγιές και επικοινωνιακά ισχυρό ενώ έχει πολύ πρόσφατη εντολή και νομιμοποίηση από τη βάση του κόμματος αλλά, παράλληλα, προηγείται και στις δημοσκοπήσεις έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, ουδείς εκ των «κορυφαίων» – ακόμη κι αν το ήθελε – δεν θα βγει να υπερασπιστεί τις, γνωστές σε όλους, πρακτικές που ακολουθούνται τόσο στο κόμμα όσο και στη γαλάζια νεολαία, επί μακρόν. Υπό την έννοια αυτή, αναμένεται πολλοί από τους «λοχαγούς» των διαφόρων ομάδων αντί αντιδράσεις, απλώς να συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα.

Πλέον, χαρακτήρα ορόσημου για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αποκτά το Συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή. Εφόσον αποφευχθούν οι εντάσεις (σ.σ. χθες βράδυ κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι θα υπάρξει διαμαρτυρία στελεχών της ΟΝΝΕΔ στο χώρο του Συνεδρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και οι καταστατικές αλλαγές περάσουν, όπως φαίνεται, χωρίς πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατορθώσει ταυτόχρονα δύο πράγματα: να δώσει ένα ισχυρό κτύπημα στα εσωκομματικά συστήματα νομής της εξουσίας και, ταυτόχρονα, να το έχει καταφέρει με τον πλέον αποδοτικό, σε όρους επικοινωνίας, τρόπο.


σχετικα αρθρα