Στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας πως «η Αθήνα προσφέρει παραχωρήσεις στους πιστωτές» και πως ο χρόνος εξαντλείται.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως «οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και ο χρόνος εξαντλείται», ενώ αναφέρεται και στα νέα μέτρα λιτότητας – «ρεζέρβα» (ύψους 3 δισ. ευρώ) που προτείνουν οι δανειστές.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το συνολικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει, επίσης, την ελάφρυνση του χρέους. «Η ελληνική κυβέρνηση με τις προτάσεις της, είναι προφανές ότι θέλει να φέρει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις» προσθέτει.

Το Spiegel διευκρινίζει ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να πετύχει τους στόχους. 

«Χωρίς συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές θα σταματήσει η ροή χρημάτων στα ελληνικά ταμεία. Η Ελλάδα χρειάζεται να εκταμιεύσει 5,4 δισεκ. ευρώ (...) Ο χρόνος εξαντλείται: Τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξυπηρετήσει δισεκ. ευρώ χρεών» προειδοποιεί το Der Spiegel

«Ένα θετικό αποτέλεσμα (των διαπραγματεύσεων) συνιστά προαπαιτούμενο για τις μετέπειτα συζητήσεις για την απομείωση του χρέους» τονίζεται στο άρθρο, υπενθυμίζοντας τη στάση του ΔΝΤ υπέρ της ελάφρυνσης.