«Τα μέτρα για ασφαλιστικό και φορολογικά λέμε ότι είναι εντός της συμφωνίας και αναλαμβάνουμε την  πολιτική ευθύνη να το καταθέσουμε στη Βουλή. Η άποψή μας είναι ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης επίσης εξαπέλυσε επίθεση σε ΔΝΤ και Γερμανία λέγοντας:

«Το ΔΝΤ χωρίς να εξηγεί ότι το 2015, εκτιμά ότι θα έχουμε πρωτογενές έλλειμα 0,6%. Άρα σου λέει τα μέτρα που λέτε ότι θα πιάσετε το 3,5%, εμάς δεν μας αρκούν. Χρειάζονται κι άλλα μέτρα. Αρχίζει και υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ, Κομισιόν και την κυβέρνηση όσον αφορά τις εκτιμήσεις. Δεν είμαστε ακόμη στα μέτρα.   

Η 2η διαφορά είναι ότι η Γερμανία λέει: Θέλω να κλείσει η αξιολόγηση αλλά θέλω να είναι μέσα στο πρόγραμμα το ΔΝΤ και ταυτόχρονα είπε ο κ. Σόιμπλε σε δηλώσεις του ότι δεν χρειάζεται μείωση του χρέους.

Το ΔΝΤ λέει από την άλλη ότι για να μπει στο πρόγραμμα το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο ή θα παρθούν πρόσθετα μέτρα.

Υπάρχει διαφωνία σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις τις οικονομικές και δεύτερον διαφωνία μεταξύ των Θεσμών υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ. Δεν μπορεί ένα πρόβλημα που αφορά στη μεταξύ των θεσμών σχέση να μετατραπεί σε δικό μας πολιτικό πρόβλημα».

«Εμείς ως κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούμε ότι μπορεί να πιάσουμε τον στόχο του 3,5% το 2018, με τα μέτρα που έχουμε πει… το ΔΝΤ λέει ότι με τα μέτρα που εσείς λέτε θα πιάσετε το 1,5%», τόνισε. 

Αφήνοντας αιχμές κατά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να τον κατονομάσει, υποστήριξε ότι στη χώρα μας ορισμένοι λειτουργούν ως «εκπρόσωποι» του ΔΝΤ και ως βασιλικότεροι του «βασιλέως».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εκλογών, διερωτήθηκε: «Μήπως δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας αλλά "συμφέροντα" των οποίων ο κ. Μητσοτάκης είναι "όμηρος";».

Απορρίπτοντας τα σενάρια αυτά, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ανασυγκρότησης, δεδομένης της κρίσης που διέρχεται και επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να την συνδράμουν ως προς αυτό.

«Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο του προοδευτικού χώρου. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμπλεύσουμε και να συμπορευτούμε» σημείωσε.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την ΟΝΝΕΔ, ο κ. Δραγασάκης σχολίασε σε ειρωνικό τόνο: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη έλεγε ότι πρέπει πρώτα να "φτιάξει" το κόμμα του. Οι τελευταίες εξελίξεις τον "δικαιώνουν"».

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το ενδεχόμενο επιβολής ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων, επισήμανε ότι τούτο είναι αμφίβολο πως θα απαιτηθεί και ότι το γεγονός αυτό θα καταδειχθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat.

Όπως τόνισε, ούτως ή άλλως προβλέπεται και στην υπάρχουσα συμφωνία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι.

«Εάν την Πέμπτη η ανακοίνωση της Eurostat για το 2015 είναι θετική, θα εξακολουθούν κάποιοι να μιλούν για "πρόσθετα" μέτρα?» διερωτήθηκε.