Στην διάψευση της πιθανότητας εκλογών και δημοψηφίσματος προχώρησε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος 'Ολγα Γεροβασίλη, ενώ απέρριψε και τα σενάρια περί νέων πρόσθετων μέτρων, τα οποία, όπως είπε, θα ''υιοθετηθούν μόνο αν διαπιστωθούν αποκλείσεις στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όπως τόνισε ''η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του Εurogroup''.

Όπως ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, κληθείσα να σχολιάσει την δήλωση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι ''τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα'', υπογράμμισε το πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι οικονομικό.

Τόνισε δε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.

''Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας'', επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει πως αν οι στόχοι δεν εκπληρώνονται τότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα.
 
Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη:
Αλλά να συζητήσουμε σήμερα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2018, δεν είναι μια λογική συζήτηση και δεν κάνει καλό στην οικονομία και αποσταθεροποιεί οικονομικό κλίμα.

Η κυρία Γεροβασίλη επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και υπογράμμισε πως η προσωπική διαφορά εξασφαλίζεται. Παράλληλα, πρόσθεσε πως εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς νέες συντάξεις με κανόνες ισονομίας και διευκρίνισε ότι η εθνική σύνταξη θα ανέρχεται σε 384 ευρώ για 20 χρόνια και σε 346 ευρώ για 15 χρόνια.

Όσον αφορά το προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως η επίσκεψη στη Λέσβο των τριών θρησκευτικών ηγετών ήταν πολύ θετική, «απέναντι στις ενέργειες του ακροδεξιού λαϊκισμού», ενώ τόνισε πως έναν μήνα από την εφαρμογή της συμφωνίας, οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί.

«Ο Πειραιάς σταδιακά αποφορτίζεται. Η συνεπής υλοποίηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη είναι η βάση για να γίνεται η διαχείριση του προσφυγικού ακόμα καλύτερη», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την ''απειλή'' του Αχμέτ Νταοβούτογλου να μην εφαρμόσει την συμφωνία με την ΕΕ, αν δεν τηρηθεί και το σκέλος που αφορά την Τουρκία, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι :

Οπως σε κάθε συμφωνία και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Με βάση αυτό πρέπει να τηρηθούν και από τις δύο πλευρές. 

Όσο για το πότε η κυβέρνηση τοποθετεί χρονικά το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: 

Επιταχύνουμε και κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας να το κάνουμε. Τους χρόνους τους έχει αποτυπώσει ο υπουργός Οικονομικών. Εντός του Μαίου θα πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση.