Την πεποίθηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της, εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι υπήρξε «αξιοσημείωτη» πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, με συνέντευξή του στο MNI, εκτιμά ότι τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές της Ελλάδας, θα είναι πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στην κυβέρνηση έναντι του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα εξάλλου με τον λετονό αξιωματούχο μια επί της αρχής συμφωνία επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Το προσχέδιο αυτής της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, προβλέπει ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο της Κομισιόν ενώ «έκτακτα μέτρα» θα ληφθούν προληπτικά ως ρεζέρβα σε περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο του ΔΝΤ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις του Σαββατοκύριακου, υπενθύμισε ότι στο προσεχές Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ θα αποτυπωθεί αυτή η πρόοδος, απαντώντας εμμέσως σε σχόλια άλλων ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία πριν την 1η Μαΐου ο κ. Ντομπρόφσκις απάντησε ότι η Κομισιόν δεν βάζει προθεσμίες, κάτι που έκανε στο παρελθόν και δεν επαληθεύτηκαν.

Τέλος υπογράμμισε με νόημα ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει το περασμένο φθινόπωρο.

Κλειδί τα στοιχεία της Eurostat

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI και στο Euro2day.gr ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει ότι η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» πέρυσι.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει μέτρα εκτάκτου ανάγκης 3 δισ. ευρώ, είπε: «Ας μη μιλάμε τώρα για ύψος μέτρων, είναι πολύ νωρίς. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα αποτελέσματα της Eurostat».

Γεροβασίλη: Το παραμύθι της ΝΔ δεν έχει πλέον δράκο

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ντομπρόφκις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο άλλωστε ποντάρει πάνω στα στοιχεία της Eurostat για το κλείσιμο της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία θα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ για το 2015, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, φέρνουν την Eurostat να «διορθώνει» το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2014 κατεβάζοντάς το από το επίπεδο του 0,6%.

Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει στα θετικά αποτελέσματα της Eurostat, για να έχει ένα σημαντικό στοιχείο απέναντι στις απαιτήσεις των θεσμών για νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ, ως συνέπεια δημοσιονομικών αποκλίσεων.

«Το παραμύθι της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, δεν έχει, πλέον, δράκο», τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη σε ανακοίνωσή της μετά τις δηλώσεις του Ντομπρόφσκις.

«Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι η ελληνική οικονομία "υπεραπέδωσε" για το 2015», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και τονίζει: «Ο μύθος της Νέας Δημοκρατίας ότι "η διαπραγμάτευση διέλυσε την οικονομία" καταρρίπτεται παταγωδώς»,

Την Πέμπτη, η Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, συνέχισε και πρόσθεσε:

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα κάνει, ως οφείλει, την αυτοκριτική του ο κ. Μητσοτάκης; Δυστυχώς, το παραμύθι της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, δεν έχει, πλέον, δράκο.