Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές που ξεκινάει και επισήμως σήμερα. Το σενάριο των μέτρων «κάβα» ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οποία φαίνεται να συμφώνησε το κουαρτέτο κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αποτελεί εκ των πραγμάτων το νέο μεγάλο «αγκάθι» για να κλείσει η αξιολόγηση, παρότι ένα τέτοιο έτοιμα δεν έχει κατατεθεί επισήμως στην Αθήνα.

Κατά τον σημερινό γύρο διαβουλεύσεων, δεν θα συμμετάσχει η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θα επιστρέψει αύριο στην Αθήνα.  Σήμερα, λίγο μετά τις 15:00 στις συζητήσεις προσήλθαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συνάντησή τους με τους δανειστές ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:30, ενώ μετά υπήρξε ραντεβού με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη όπου συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Στη συνέχεια τις διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική πλευρά θα απασχολήσει η δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Τα μέτρα «κάβα» στοιχειώνουν την κυβέρνηση

Τα μέτρα «κάβα» ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούν οι δανειστές να νομοθετηθούν προληπτικά και να εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, στοιχειώνουν την κυβέρνηση η οποία απορρίπτει μετ επιτάσεως αυτό το σενάριο, σε κάθε τόνο.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κατά την ενημέρωση των συντακτών σήμερα, επεσήμανε πως «τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος». Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων. Στην ουσία δηλαδή, η κυβέρνηση δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να συναινέσει σε «προληπτικά» μέτρα, αλλά διαμηνύει πως θα τα συζητήσει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και σε συνάρτηση των όποιων ρυθμίσεων γίνουν για το ελληνικό χρέος, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη:

Το να συζητήσουμε σήμερα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2018, δεν είναι μια λογική συζήτηση και δεν κάνει καλό στην οικονομία και αποσταθεροποιεί οικονομικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι δεν έχει κατατεθεί επισήμως το αίτημα των δανειστών για τα επιπρόσθετα μέτρα αφού συζητήθηκαν σε ανεπίσημη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, θεωρείται δεδομένο πως αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον τελικό γύρο διαβουλεύσεων που άρχισε σήμερα και θα κορυφωθεί τις δύο επόμενες ημέρες.

Ένα από τα επιχειρήματα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει η Αθήνα στον τελικό γύρο της διαπραγμάτευσης, είναι και τα στοιχεία της Eurostat που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη για τα δημοσιονομικά του 2015, τα οποία αναμένεται να είναι καλύτερα το αναμενομένου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ για το 2015, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, φέρνουν την Eurostat να «διορθώνει» το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2014 κατεβάζοντάς το από το επίπεδο του 0,6%.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI και στο Euro2day.gr ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνει ότι η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» πέρυσι.

Και παρότι η κυβέρνηση σπεύδει να διαψεύσει τα σενάρια, όλο και περισσότερα μέλη της σπεύδουν να αναγνωρίσουν ότι σε περίπτωση που αυτά ληφθούν, θα δημιουργηθεί πράγματι πολιτικό πρόβλημα…