current views are: 9

19 Απριλίου 2016
Δημοσίευση17:06

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον Γεράσιμο Αρσένη – Ποιος ήταν ο πρώην «τσάρος» του ΠΑΣΟΚ

Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Γεράσιμου Αρσένη,  του πρώτου υπουργού που χαρακτηρίστηκε «τσάρος της οικονομίας» και έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Δημοσίευση 17:06’

Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Γεράσιμου Αρσένη,  του πρώτου υπουργού που χαρακτηρίστηκε «τσάρος της οικονομίας» και έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Γεράσιμου Αρσένη,  του πρώτου υπουργού που χαρακτηρίστηκε «τσάρος της οικονομίας» στην Ελλάδα και έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Τα συλλυπητήρια τους στη σύζυγό του Λούκα Κατσέλη και την οικογένειά του και τη θλίψη τους για την απώλειά του εξέφρασαν σχεδόν όλα τα πολίτικά κόμματα.

Ως ένα σπουδαίο πολιτικό και διανοούμενο που αφήνει πίσω του «μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές» περιέγραψε τον Γεράσιμο Αρσένη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την απώλεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη.

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ’ όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

«Στην οικογένειά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

«Η απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη μας θλίβει βαθύτατα. Έφυγε ένας αγαπημένος μας σύντροφος» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Σε ανακοίνωσή της για την απώλεια του Γ. Αρσένη σημειώνει ότι «πορεύτηκε για χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της. Υπηρέτησε το σοσιαλιστικό κίνημα διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βαθιά δημοκράτης, μαχητικός, εξέχων ακαδημαϊκός και επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς. Υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον ελληνικό λαό. Ανυποχώρητος πάντα, υπερασπίστηκε αξίες και οράματα».

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό πολιτικό επί σειρά ετών. «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης σε σχετική ανακοίνωση.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας απέστειλε στην κ. Λούκα Κατσέλη και την οικογένειά της συλλυπητήριο τηλεγράφημα, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη.

«Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε σημαίνων πολιτικός, ακαδημαϊκός, οικονομολόγος.  Ανέλαβε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και άφησε παντού το στίγμα του. Πιστός στις ιδέες και τις αρχές του δεν δίστασε να συγκρουστεί για αυτές, όποτε το επέβαλε η συνείδησή του» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο οποίο αναφέρουν: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε τον Γεράσιμο Αρσένη η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για τον θάνατό του.

«Ο Γεράσιμος Αρσένης πάλεψε για πολιτικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ανυπέρβλητες  αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Περνά στην ιστορία ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Κορυφαίος οικονομολόγος εργάστηκε στα οικονομικά τμήματα του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ ενώ διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει στην οικογένειά του τη θλίψη της για την απώλειά του», τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

«Χάσαμε έναν καλό φίλο» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.

«Η έμφυτη ευγένειά του, το ανοικτό του μυαλό, ο τρόπος που αντιλαμβάνονταν την πολιτική σε όλο της το εύρος, τον έφερε κοντά στον Ανδρέα, ίσως και γιατί ήταν κοινή αφετηρία τους η ακαδημαϊκή εμπειρία, αλλά και η έμπρακτη δράση τους στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου και συμπληρώνει: «Ο Γεράσιμος, είχε ένα σπάνιο ταλέντο να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και να την ερμηνεύει  και με κοινωνικό πρόσημο. Οι αναλύσεις του, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία που μπορούσε κανείς να διατυπώσει, κατέληγαν σε ολοκληρωμένες προτάσεις για πολιτική δράση».

Ο κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι προσωπικά δεν έπαψε ποτέ να τον θεωρεί φίλο, όπως και η οικογένειά του, ακόμη και όταν υπήρχαν πολιτικές διαφωνίες. «Πάντα προσιτός, πάντα έτοιμος να ανοίξει το σπίτι του, υπέρμαχος του διαλόγου» προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.

Παρατηρεί επίσης ότι είχε προβλέψει την κρίση έγκαιρα και παρά τις ελπίδες του να ξεπεράσουμε σύντομα τα αδιέξοδα, έλεγε συχνά πως το πολιτικό μας σύστημα θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μόνο όταν η κρίση θα χτυπήσει δυνατά την πόρτα μας. «Εκ μέρους και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη, έναν σύντροφο, έναν φίλο. Στη Λούκα και την οικογένειά του, εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης

Ο πολιτικός και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. 

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη.

Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό.

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου. 

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996). Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη.

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την περίοδο 2009-2010 και νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα και αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.

 


σχετικα αρθρα