current views are: 9

19 Απριλίου 2016
Δημοσίευση20:31

Πυρά Παπανδρέου κατά Βενιζέλου για το δημοψήφισμα – Διαψεύδει τα περί πραξικοπήματος

Τις μυστικές συναντήσεις με τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Δημοσίευση 20:31’

Τις μυστικές συναντήσεις με τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τις μυστικές συναντήσεις με τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου αναφέρεται εκτεταμένα στο παρασκήνιο που οδήγησε τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης. Ταυτόχρονα διαψεύδει τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το 2012, περί σχεδίων πραξικοπήματος μετά την υπογραφή του δευτέρου μνημονίου, δείχνει το Βερολίνο για τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου στη μη διενέργεια του δημοψηφίσματος που είχε εξαγγείλει.

Ο κ. Παπανδρέου, επιμένει πως «δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης» που είχε ανακοινώσει στο Καστελόριζο στις 23 Απριλίου του 2010. «Δεν ήταν ευχάριστος μονόδρομος, ούτε ήταν, ευχάριστη απόφαση για μένα. Ήταν απαραίτητη. Όλοι οι οικονομολόγοι ακόμη και αν διαφωνούσαν με το μείγμα της θεραπείας του μνημονίου συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε χωρίς μια βοήθεια, δεν μπορούσαμε να δανειστούμε δηλαδή από τις αγορές και έπρεπε να προσφύγουμε στο μηχανισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του προκατόχου του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «εάν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική πολιτική της διετίας 2007 – 2009 όπου διπλασιάστηκε το χρέος και τριπλασιάστηκε το έλλειμμα  (…)σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την προσφυγή σε ένα μηχανισμό», ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας πως η κυβέρνησή του είχε δράσει πολύ γρήγορα όταν διαπίστωσε το πρόβλημα:

Εμείς σε 3 εβδομάδες καταθέσαμε προϋπολογισμό που είχε μέτρα 4% μείωσης του ελλείμματος. Δεν έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση τέτοια μείωση τόσο γρήγορα.

Ωστόσο, όπως είπε η αντίδραση της κυβέρνησής του δεν αρκούσε. «Πολύ γρήγορα  συνειδητοποίησα και ιδιαίτερα όταν πήγα, στο Νταβός το 2010, τέλη Γενάρη του 2010, έχοντας συναντήσει ανθρώπους της αγοράς, των ομολόγων, τραπεζίτες, οικονομολόγους η μεγάλη πλειοψηφία έλεγε ό, τι και να κάνει η Ελλάδα δεν θα αρκέσει αν δεν υπάρξει αν δεν υπάρξει σοβαρή στήριξη από την ΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις αιχμές που διατυπώθηκαν ως προς την τακτική που ακολούθησε ενόσω ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το ότι δηλαδή δεν είχε δώσει συναίνεση στον Κώστα Καραμανλή, απαντάει πως «ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε. Προφανώς δεν ήθελε συναίνεση, ήθελε την συνενοχή. Ο κ. Καραμανλής δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο, ενώ είχα όλη την διάθεση».

Δηλώνει άγνοια τόσο για την κατάσταση της οικονομίας όταν ανέλαβε, όσο και για την έκθεση του ΔΝΤ που είχε αποκαλύψει προ εβδομάδων ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, λέγοντας στην ουσία πως «ήταν μύθος το ότι εμείς γνωρίζαμε (σ.σ. την κατάσταση της οικονομίας)». Αλλά και για την επίσκεψη του κ. Προβόπουλου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2009 όπου φερόταν να είχε προειδοποιήσει το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, ο κ. Παπανδρέου υποβαθμίζει τις προειδοποιήσεις του πρώην κεντρικού τραπεζίτη. «Ο κ. Προβόπουλος το μόνο που μας είπε ότι φοβάται ότι θα μπορούσε να πάει και διψήφιο, δηλαδή κοντά στο 10%. Τελικά και αυτός έπεσε έξω, πήγε 15,6% το έλλειμμα. Αλλά δεν ήταν σίγουρος. Δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία» και έκανε λόγο για συστηματική συγκάλυψη.

Για το «λεφτά υπάρχουν»

Ως προς την προεκλογική εκστρατεία του 2009 απορρίπτει τα πυρά που δέχτηκε για τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους ψηφοφόρους. «Ήμασταν το κόμμα που υποσχέθηκε τα λιγότερα από κάθε άλλο κόμμα στη μεταπολίτευση», τονίζει και αναφέρει πως «το πρόγραμμά μου ήταν μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις».

Όσο για το περίφημο πλέον «λεφτά υπάρχουν», ο κ. Παπανδρέου καταγγέλλει διαστρέβλωση του συνθήματος. «Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν. Λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν; Διότι ουσιαστικά έλεγα για όλα τα αρνητικά, τα κατεστημένα, τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας και θα έπρεπε να αλλάξουν». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως το εν λόγω σύνθημα δεν είχε κυριαρχήσει σε εκείνη την εκστρατεία. «Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν  ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Δεν ήταν παροχές (…)Το μόνο το οποίο εμείς είχαμε πει είναι ότι χρειάζονται κάποιοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία, διότι είχαμε πολλούς γιατρούς, λίγους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν προβλήματα στην λειτουργία τους, τα νοσοκομεία γενικότερα», σημειώνει.

Πώς φτάσαμε στο μνημόνιο

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως όταν ανέλαβε η κυβέρνησή του «ήταν ένα σοκ για μας να βλέπουμε τα νούμερα του ελλείμματος να ανεβαίνουν συνεχώς, καθώς ερχόντουσαν σιγά, σιγά από τα διάφορα υπουργεία, τις διάφορες διοικήσεις των οργανισμών τα κόστη, τα λεφτά που είχαν ξοδευτεί και είχαμε φτάσει σε ένα τεράστιο έλλειμμα το 2009». Στη συνέχεια αφήνει αιχμές κατά των ευρωπαίων και του ΔΝΤ λέγοντας πως «το σοκ τους δεν ήταν τόσο μεγάλο» και αυτό γιατί όπως είπε γνώριζαν, αλλά δεν δημοσιοποίησαν όσα γνώριζαν.

Απορρίπτει εξάλλου ότι δήλωσε ποτέ ότι η Ελλάδα είναι «διεφθαρμένη χώρα». Όπως τονίζει «ποτέ δεν το είπα αυτό και σε συνέντευξη που έδωσα και στη Γερμανία είπα δεν είναι οι Έλληνες διεφθαρμένοι όπως δεν είναι και οι Γερμανοί ναζιστές, δεν είναι στο DNA  μας, είναι συστήματα αυτά».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αγορές σημειώνει πως «είχαν αρχίσει να φοβούνται την Ελλάδα», αλλά και την ευρωζώνη. «Δηλαδή εμείς ήμασταν ένας αδύναμος κρίκος, αναδείξαμε λόγω του προβλήματος, των εσωτερικών μας προβλημάτων, αναδείξαμε και τις αδυναμίες που είχε η αρχιτεκτονική της ίδιας της ευρωζώνη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο εξαπολύει πυρά κατά των τότε ηγεσιών της ευρωζώνης τονίζοντας πως «το πρώτο μεγάλο λάθος τους ήταν να πουν ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό, αμιγώς ελληνικό και αν η Ελλάδα βάλει τάξη στα οικονομικά της δεν θα έχει πρόβλημα η Ευρωζώνη».

Παραδέχεται εξάλλου πως είχε μυστική συνάντηση με τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στο Νταβός, καθώς επίσης ότι τότε, συνειδητοποίησε πως παρά τον χρόνο που είχε λάβει η κυβέρνηση από το Eurogroup, «δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε μόνοι μας πέρα»:

Εκεί κατάλαβα ότι, ότι και να κάνουμε εμείς, όσα μέτρα και αν παίρναμε, γι’ αυτό απαντώ και στην ερώτηση, αν παίρνατε και περισσότερα μέτρα, ότι μέτρα και αν παίρναμε, αν δεν υπήρχε η στήριξη της Ευρωζώνης προς στην Ελλάδα, δηλαδή ουσιαστικά ένα μήνυμα προς τις αγορές, ότι ξέρετε εμείς στηρίζουμε το πρόγραμμα της Ελλάδας και δεν θα υπάρχουν προβλήματα με τα ομόλογα, με τον δανεισμό της χώρας μας, αν δεν υπήρχε μια τέτοια στήριξη, δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα σπρεντς ή την αγωνία ή το φόβο του ρίσκου, ο πανικός που υπήρχε στις αγορές. Στο Νταβός φάνηκε ένας πανικός.

Ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι τότε ο Στος Καν δεν θεωρούσε «την συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, δεν την ήθελε, δεν την προωθούσε» και σπεύδει να σημειώσει πως ούτε και ο ίδιος επιθυμούσε την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο ήθελε η Γερμανία.

Πώς αποφασίστηκαν τα μέτρα

Εξιστορώντας το πώς αποφασίστηκε ο μηχανισμός διάσωσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «η πρώτη συνάντηση που έγινε σε ένα μικρό, σαν διευθυντήριο  όπου ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ, ο κ. Τρισέ, ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Βαν Ρομπάι, ο κ. Γιούνκερ και εγώ, συζητήσαμε στις Βρυξέλλες στο πρώτο συμβούλιο που είχε συγκαλέσει ο κ. Βαν Ρομπάι, αφού είχε εκλεγεί, το μεγάλο πρόβλημα και την κρίση που φαινόταν που υπήρχε». Ταυτόχρονα προσθέτει πως όλοι οι συνομιλητές του σε εκείνη τη συνάντηση «θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε και σε νέα μέτρα. Εγώ είπα ότι θα πάρω νέα μέτρα, θα το κάνω αλλά με μια υπόσχεση να υπάρξει η σαφής στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα» και προσθέτει:

Το ΔΝΤ βάλανε οι Ευρωπαίοι. Το ζήτησαν εκείνοι. Ζήτησαν να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια η οποία βεβαίως είναι και στάνταρ, δεν είναι μόνο για εκείνη την εποχή, είναι και παλιά.

Εκφράζει σε αυτό το πλαίσιο το παράπονό του ότι ενώ έλαβε τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ δεν του εδωσε την ισχυρή δήλωση συμπαράστασης που επιζητούσε. «Δυστυχώς δεν το έκανε. Και συνέχισαν οι αγορές να φοβούνται αργότερα. Μάλιστα και με δηλώσεις του κ. Σόιμπλε γύρω από το θέμα της πιθανής για χώρες που δεν έχουν ακολουθήσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ έξοδο από το ευρώ. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα κλίμα πάρα πολύ αρνητικό για την Ελλάδα και αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από αλλού δανεικά» είπε.

Αφήνει αιχμές και για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά όσο ήταν στην αντιπολίτευση. «Ζήτησα ευρύτερη συναίνεση κάτι που επιδίωκα συνεχώς. Και μέσα σε μια εθνική κρίση που όλοι την γνωρίζαμε και που η αντίπαλη τότε παράταξη, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καίριες ευθύνες» τονίζει και συνεχίζει:

Το δεύτερο είναι η αξιοπιστία. Αυτό το οποίο μας λέγανε, όταν π.χ. εμείς θέσαμε το θέμα του χρέους, ακόμη και των καλύτερων όρων και ενός είδους κουρέματος που θα μπορούσε να γίνει από την πρώτη στιγμή. Η απάντηση η οποία υπήρχε ήταν δεν μπορούμε καν να το συζητήσουμε αυτό σήμερα.

Αναφερόμενος στο γιατί δεν ζήτησε την ψήφο 180 βουλευτών στο πρώτο μνημόνιο, επεσήμανε πως είχε καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά για να ζητήσει τη στήριξη της ΝΔ. «Ο κ. Σαμαράς μου είχε πει ξεκάθαρα ότι δεν θα το ψηφίσει. Άρα εγώ ήμουν στο δίλημμα να πετάξω την ευθύνη στον κ. Σαμαρά, παρότι είχα πλειοψηφία στη Βουλή, και αν δεν ψηφίσει η ΝΔ, αν δεν ψήφιζε να μην περνούσε κατά το Σύνταγμα, κατά το άρθρο το συγκεκριμένο από τη Βουλή και να μην παίρναμε την πρώτη δόση, που την πήραμε στις 18 Μαΐου, όταν χρειαζόταν να αποπληρώσουμε στις 19 Μαΐου» συνεχίζει.

Διαψεύδει τα περί πραξικοπήματος

Ο κ. Παπανδρέου, διέψευσε μετά από τέσσερα χρόνια και τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει περί «πραξικοπήματος». «Θεωρούσα όμως ότι υπήρχαν δυνάμεις παρακρατικές, δυνάμεις αποστράτων ή διάφορες δυνάμεις που θέλανε να δημιουργήσουν πραγματικά μια κατάσταση έκρυθμη και αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας και των θεσμών» σημειώνει χαρακτηριστικά αν και όπως λέει, δεν είχε στη  διάθεσή του τέτοιες πληροφορίες:

Δεν ήταν κάποιες κρυφές πληροφορίες, ήταν προφανές ότι κινιόντουσαν διάφορες ομάδες, με τέτοιους σκοπούς. Εμείς ζήσαμε εποχές που δεν μπορούσαμε καν ως βουλευτές, απλοί βουλευτές να μιλήσουμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις, διότι υπήρχε μια συστηματική προβοκάτσια εναντίον κάθε βουλευτή που είχε σχέση με το ΠΑΣΟΚ τότε, με την κυβέρνηση την δικιά μου, με την ψήφιση του μνημονίου.

Αποκάλυψε εξάλλου ότι είχε μία σφοδρή αντιπαράθεση με την Άνγκελα Μέρκελ όταν προτάθηκε να αφαιρεθεί σε χώρες με μνημόνιο το δικαίωμα ψήφου στα συμβούλια κορυφής της ΕΕ. «Η απάντηση μου άμεσα ήταν κ. Μέρκελ αν επιμείνετε σε αυτό σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας, πάρτε πίσω και τα λεφτά και κάντε καλά» τονίζει.

Ως προς την επικοινωνία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στις 15 Ιουνίου, ο κ. Παπανδρέου διαψεύδει ότι ανακοίνωσε στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ ότι παραιτείται. «Το συμφέρον της χώρας ήτανε… πηγαίναμε σ’ ένα δεύτερο μνημόνιο, φαινότανε, δεν βγαίναμε στις αγορές, χρειαζότανε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση για να μπορέσει η χώρα να αντέξει και να δουλέψουμε μαζί.  Του είπα, κ. Σαμαρά, εγώ είμαι διατεθειμένος να φτιάξω μια κυβέρνηση συνεργασίας. Εγώ είμαι διατεθειμένος ακόμα να μην είμαι και ο ίδιος πρωθυπουργός, εάν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και πάμε άλλα 2 χρόνια να τελειώνουμε με το μνημόνιο» σημειώνει και προσθέτει:

Το πρόβλημα ήταν ο κ. Σαμαράς ερμήνευσε, ότι εγώ απλώς ήθελα να παραιτηθώ και να πάμε σε εκλογές, αυτό μάλλον ήθελε. Εγώ του είπα το να παραιτηθώ ή να κάνουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας για να πάμε στις εκλογές δεν είναι το αντικείμενο.

Πάντως παραδέχεται πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Eurogroup της Πολωνίας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα αποδίδει όλα αυτά τα σενάρια στο Βερολίνο και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας αν και όπως λέει, τεράστια ευθύνη έχει και η ευρωζώνη.

Για το δημοψήφισμα

Ως προς το δημοψήφισμα, τονίζει ότι το γεγονός που τον έπεισε να λάβει αυτή την απόφαση ήταν τα έκτροπα που σημειώθηκαν την 28η Οκτωβρίου του 2011 με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια:

Πράγματι αυτά τα γεγονότα με έπεισαν ότι αν δεν υπάρξει μια απόφαση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς, ότι θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα εμπόδια αυτή η διχόνοια και αυτή η αντιπαράθεση στην υλοποίηση του προγράμματος. (…) Και βεβαίως είχαμε και ένα νέο πρόγραμμα, σημαντικό για να μπορούμε να αντέξουμε έως ότου βγούμε στις αγορές μετά από κάποιους μήνες ή κάποιο χρόνο. Η υλοποίηση αυτού του μνημονίου έπρεπε να προχωρήσει με ευρύτατη συναίνεση. Δεν υπήρχε από πλευράς των άλλων κομμάτων καμία τέτοια διάθεση και άρα όχι μόνο αυτό, αλλά εκμεταλλευόντουσαν και δημιουργούσαν καταστάσεις έκρυθμες, βία, αντιπαράθεση, τέτοια που δημιουργούσε πρόβλημα στην ίδια την κοινωνία.

Πάντως, όπως αναφέρει, δεν είχε ενημερώσει για την πιθανότητα δημοψηφίσματος τους ευρωπαίους ένα μήνα πριν την απόφασή του, ενώ για τη σύνοδο των κανών παραδέχεται πως είχε μία σκληρή αντιπαράθεση με τους παρευρισκόμενους, ιδίως με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ενώ όπως λέει, η Άνγκελα Μέρκελ είχε εμφανιστεί υποστηρικτική.

Αφήνει αιχμές και για τη στάση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ήδη απέναντι μου είχε ξεκινήσει μια μικρή ανταρσία θα έλεγα από το καλοκαίρι, με παραιτήσεις, με δηλώσεις κλπ. Άρα βρισκόμουν εν όψει μιας κατάστασης, όπου πιθανώς αν ζητούσα η Βουλή να επικυρώσει, γιατί χρειάζεται η Βουλή να επικυρώσει με πλειοψηφία το δημοψήφισμα να μην γινόταν και να πηγαίναμε σε εκλογές. Ο κ. Σαμαράς αυτό ήθελε. Ήθελε εκλογές στις 4 Δεκέμβρη όταν εκείνη τη μέρα είχαμε πει ότι θα γίνει δημοψήφισμα. Θα έλεγα ότι δεν ήταν μόνο η εσωκομματική…βεβαίως η εσωκομματική αντίθεση δεν μου επέτρεψε να προχωρήσω στην ψήφιση του δημοψηφίσματος» σημειώνει και απαντώντας σε ερώτηση εάν ήταν ένα οργανωμένο κέντρο υπό τον κ. Βενιζέλο, τονίζει:

Εγώ απλώς βλέπω ότι εκείνη την στιγμή υπάρχει μια ρωγμή. Υπάρχει μια εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση που λέει να βγάλουμε τον Παπανδρέου στην άκρη, να αναλάβουμε εμείς την εξουσία. Υπάρχουν οι τράπεζες που με τις κοινές μετοχές που θα είχαν έναν έλεγχο όχι κομματικό αλλά θα υπήρχε μια διαφάνεια και θα είχαμε μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, θα προχωρούσαμε σε σοβαρότατες μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίζαμε μάλλον τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε ξεκινήσει. Είχαμε απέναντι μας ένα ολόκληρο πλέγμα κατεστημένων δυνάμεων, που βρήκαν ευκαιρία, και λόγω των δηλώσεων του κ. Σαρκοζί, να πουν είναι η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση και να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές, την περαιτέρω μεταρρυθμιστική πολιτική, την οποία είχαμε ξεκινήσει.

Επανερχόμενος στα σημερινά τεκταινόμενα, ιδίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Παπανδρέου αφήνει αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για την επιτροπή διαλόγου:

Πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης, βγήκε και είπε ότι μπορεί να φλερτάρω και με τον κ. Μητσοτάκη για συνεργασία αύριο στην κυβέρνηση του. Δηλαδή ξεκινάμε διάλογο για την κεντροαριστερά και την ίδια στιγμή λέμε ότι μπορούμε να μπούμε και να συνεργαστούμε με τη δεξιά. Άρα λοιπόν αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο φοβάμαι ότι αυτές οι επιτροπές στις οποίες πετάξαμε το διάλογο σε κάποιους ανθρώπους μακάρι να πανε καλά αλλά του δώσαμε μια εντολή χωρίς περιεχόμενο, φοβάμαι ότι αυτό δείχνει μια έλλειψη ωριμότητας για την πορεία του διαλόγου σήμερα, αύριο μπορεί να υπάρξει αυτή η ωριμότητα, ελπίζω και σ αυτό θα συμβάλλω κι εγώ όσο μπορώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλει πρωτοβουλίες, λέγοντας πως «πέραν μιας ιστορικής υποχρέωσης απέναντι στον ευρύτερο χώρο της παράταξης διότι είμαι ένα στέλεχος αυτού του χώρου όλη μου τη ζωή, τυχαίνει και ο πρόεδρος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά είμαι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην εκπομπή «Ιστορίες».


σχετικα αρθρα