Η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτά τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τόνισε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά τον σημερινό γύρο της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πως αυτά έχουν τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σημειώνεται πως τα μέτρα – κάβα που απαιτούν οι δανειστές να νομοθετηθούν προληπτικά και να εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, στοιχειώνουν την κυβέρνηση η οποία απορρίπτει μετ επιτάσεως αυτό το σενάριο, σε κάθε τόνο.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κατά την ενημέρωση των συντακτών σήμερα, επεσήμανε πως «τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος». Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων. Στην ουσία δηλαδή, η κυβέρνηση δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να συναινέσει σε «προληπτικά» μέτρα, αλλά διαμηνύει πως θα τα συζητήσει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και σε συνάρτηση των όποιων ρυθμίσεων γίνουν για το ελληνικό χρέος, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη:

Το να συζητήσουμε σήμερα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2018, δεν είναι μια λογική συζήτηση και δεν κάνει καλό στην οικονομία και αποσταθεροποιεί οικονομικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι δεν έχει κατατεθεί επισήμως το αίτημα των δανειστών για ταεπιπρόσθετα μέτρα αφού συζητήθηκαν σε ανεπίσημη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, θεωρείται δεδομένο πως αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον τελικό γύρο διαβουλεύσεων που άρχισε σήμερα και θα κορυφωθεί τις δύο επόμενες ημέρες.

Ένα από τα επιχειρήματα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει η Αθήνα στον τελικό γύρο της διαπραγμάτευσης, είναι και τα στοιχεία της Eurostat που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη για τα δημοσιονομικά του 2015, τα οποία αναμένεται να είναι καλύτερα το αναμενομένου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ για το 2015, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, φέρνουν την Eurostat να «διορθώνει» το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2014 κατεβάζοντάς το από το επίπεδο του 0,6%.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI και στο Euro2day.gr ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνει ότι η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» πέρυσι.

Οι σημερινές συναντήσεις

Σημειώνεται, ότι η τελευταία κατά σειρά συνάντηση σήμερα αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, ενώ δεν συμμετείχε το ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του οποίου αναμένεται να ενσωματωθεί από αύριο στις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση Πάνου Σκουρλέτη – δανειστών «κλείδωσε»  το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς επίσης και τα βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ως γνωστό, η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49 % σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Ο αυριανός γύρος επαφών με τους δανειστές, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί όπου επί τάπητος θα τεθούν τα δημοσιονομικά.