Ταύτιση απόψεων στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας - Γερμανίας Πάνου Καμμένου και Ούρσουλας Φον ντερ Λάινεν στην Αθήνα.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν τη μείωση των ροών προσφύγων - παρανόμων μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τα ελληνικά νησιά.

Η συνεργασία των ακτοφυλακών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και Γερμανίας, -η Γερμανία διαθέτει πολλούς αστυνομικούς στην Frontex- αποδίδει καρπούς επισήμανε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και αναφερόμενη στην αποστολή του ΝΑΤΟ, σχολίασε ότι όταν 3 χώρες θέλουν να πετύχουν ένα στόχο από κοινού ξεπερνούν εμπόδια.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η εμπειρία από την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα χρησιμοποιηθεί και για τη δράση μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας εξαιτίας των εξελίξεων στη Λιβύη.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας κατήγγειλε τους παράνομους διακινητές για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους έναντι των προσφύγων - μεταναστών.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της από τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, αντιστοιχούν στις ανάγκες για να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για τη μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη στη βάση ποσοστώσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την πλευρά του, υπενθυμίζοντας την πρώτη συνάντηση τους στη Γερμανία, οπότε δημοσιογράφοι που κάλυπταν το θέμα του ΝΑΤΟ περίμεναν σύγκρουση σχολίασε, ενώ αντίθετα βγήκε αποτέλεσμα.

«Όταν υπάρχει καλή πρόθεση θα υπάρχουν συνεργασία και αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Καμμένος προειδοποίησε για την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο, εξαιτίας των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου, των χωρικών υδάτων και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά από την τουρκική πλευρά.

«Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας που είναι ευρωπαϊκά καλώντας εκ νέου την Ευρώπη να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η αποστολή του ΝΑΤΟ έδωσε τη δυνατότητα στη Συμμαχία να κατανοήσει τι συμβαίνει στο Αιγαίο με την απέναντι πλευρά» επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε την Γερμανίδα ομόλογο του για την βοήθεια της στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και για την παρέμβαση της στους άλλους υπουργούς να αντιληφθεί κυρίως ο βορράς τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο.

Σχολιάζοντας περαιτέρω την τουρκική προκλητικότητα ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την ελπίδα να είναι έργο κάποιων θερμοκέφαλων.

Αναφερόμενος στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτίμησε ότι η συμφωνία θα αποτελέσει την οριστική λύση του μεταναστευτικού ή την αρχή της λύσης.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε την επιμονή της Γερμανίδας ομολόγου του για την επίτευξη της συμφωνίας που έγινε δεκτή για πρώτη φορά από το σύνολο της Συμμαχίας.

Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ αφορά το σύνολο του Αιγαίου. Προς το παρόν η αποστολή έχει ενεργοποιηθεί σε Λέσβο - Χίο - Οινούσες, αλλά εάν χρειασθεί θα ενεργοποιηθεί στις υπόλοιπες περιοχές, επανέλαβε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη -θέμα που απασχόλησε την Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι οι εξελίξεις δεν πρέπει να οδηγήσουν σε νέο κύμα προσφύγων και πρόσθεσε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος είτε σε Κρήτη είτε αλλού. Η απόφαση τόνισε πρέπει να ληφθεί από κοινού για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων, να σταματήσει το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών οπλισμού που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.