Ένα ακόμη χαρτί στον τελευταίο και πιο δύσκολο γύρο της διαπραγμάτευσης παίζουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ενισχύουν το μέτωπο με την Κομισιόν, εκμεταλλευόμενοι άλλωστε τη σύμπτωση απόψεων. Μια σύμπτωση που διαπιστώνεται στις συχνές επικοινωνίες που έχουν τελευταία Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Αλέξης Τσίπρας, μακριά σημειωτέων από τα φώτα της δημοσιότητας.

Την προσέγγιση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αθήνας θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο άλλωστε, τα πολυαναμενόμενα στην ελληνική πλευρά, στοιχεία της Eurostat. Στοιχεία που αναμένεται να αποτυπώσουν, να καταγράψουν μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Και θα αποτελέσουν έτσι  τη βάση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συμπέρανε στο μπρίφινγκ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ταυτοχρόνως όμως, την ...ασπίδα για την απόκρουση των σεναρίων λήψης επιπλέον μέτρων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Eurostat, πριν καν αυτά δημοσιοποιηθούν επισήμως (αύριο, Πέμπτη). Και το έκανε χθες βράδυ, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, της επεσήμανε σύμφωνα με συνεργάτες του, θα πρέπει, αυτονόητα, να συνυπολογιστούν και στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης. 

Σε μια συνομιλία εκ των πραγμάτων ...μονοθεματική, για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με την Γερμανίδα Καγκελάριο να εμφανίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να κατανοεί, δεσμευόμενη συγχρόνως να μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Στο πλαίσιο του καλού κλίματος μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, θα πρέπει ίσως να δει και όσα αποδίδονται στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, στο περίφημο «Ουάσινγκτον Κλαμπ», στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αυτά τα μέτρα (σ.σ. τα έκτακτα), θα πέσει», ήταν η σαφής εκτίμηση -ή μήπως προειδοποίηση;-  του Πιέρ Μοσκοβισί. Αντίστοιχες ...φιλελληνικές δηλώσεις, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat έκανε και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Το ποια θα είναι η απάντηση των ...σκληρών του άλλου στρατοπέδου θα το μάθουμε σύντομα πάντως.