«Είχαμε τέτοια ελλείμματα, που και να μην υπήρχαν το ΔΝΤ και οι δανειστές» έπρεπε να ρυθμίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας πως «θα τα πάρουμε από αυτούς με τη γραβάτα και το μαντιλάκι, σαν εμένα». Παράλληλα, τόνισε πως «μέχρι να έρθει η ανάπτυξη, εγγυόμαστε τις συντάξεις στο επίπεδο που είναι».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, τόνισε:

Βασική μου δέσμευση ήταν ότι όλοι θα έχουν ίση μεταχείριση. Όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις πηγαίνουν σε έναν ενιαίο φορέα. Στο παρεθλόν υπήρχαν συντάξεις για τις οποίες δεν καταβάλλονταν εισφορές, πλέον δεν δίνονται τέτοιες συντάξεις

«Καμία κύρια (σ.σ. υφιστάμενη) σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Ανακριβές ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις νέες συντάξεις», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

Παραλάβαμε ένα διαλυμένο και μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύστημα με ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορώ να εξασφαλίσω την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη για το μέλλον. 

Επιπλέον, είπε πως η προσωπική διαφορά διασφαλίζεται παγίως και ανέφερε ότι από το 2018 που θα υπάρξουν αυξήσεις, θα εξισορροπηθούν οι παλαιές και οι νέες συντάξεις.

«Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι κατά 1% του ΑΕΠ μικρότερη και έχουμε να μοιράσουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα, αποφασίσαμε να το κάνουμε με δίκαιο τρόπο και ίσους κανόνες», επεσήμανε και τόνισε:

Όσοι είναι οι πιο αδύναμοι, όσοι έχουν κάτω από 1.000 ευρώ μέσο μισθολογικό όρο και όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις από πριν. Άνθρωποι με μικρότερο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ και λιγότερα χρόνια ασφάλισης, θα έχουν καλύτερες συντάξεις.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε πως «θα τα πάρουμε από αυτούς με τη γραβάτα και το μαντιλάκι, σαν εμένα. Και από αυτούς θα πάρουμε 20%».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «από το 2022 και μετά ισορροπούμε πλήρως, χωρίς να έχουμε ανάγκη από άλλα μέτρα. Μέχρι το 2060, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μας μελέτες το σύστημα θα είναι βιώσιμο. Αναπροσαρμόζουμε το σύστημα, ώστε να εξισορροπήσει.».

Για τις αναπηρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε:

Ο νόμος περιλαμβάνει τις προβλέψεις του 2010. Επειδή δεν ήταν δίκαιες οι ρυθμίσεις, γιατί ίσχυαν άλλα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομεα, θα συνταχθεί νέα πρόταση από μια επιτροπή που θα συμμετέχουν και τα ΑμεΑ. Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε τις νέες ρυθμίσεις για την αναπηρία, μέχρι τότε λέμε ότι ισχύει αυτό που παραλάβαμε.

  Αναφερόμενος στις βουλευτικές συντάξεις υποστήριξε πως «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται, παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012».

«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ' απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

«Ελλείμματα θα υπάρχουν και στο άμεσο μέλλον γιατί έχουμε μεγάλη ανεργία», σημείωσε επίσης, ενώ όσον αφορά τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, είπε:

Μόλις ανακοινωθούν θα δούμε αν έχει δίκιο ο ΔΝΤ ή εμείς. Το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί μόνο αυτά που θα κάνουμε στο μέλλον, αλλά και αυτά που έχουμε κάνει.