Στην ανάγκη λήψης σωστών αποφάσεων από την πλευρά των κυβερνήσεων και στην καταπολέμηση μηχανισμών τρομοκρατίας επικεντρώθηκε στην ομιλία του για την ασφάλεια των πολιτών ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα:

Το πρόβλημα της ασφάλειας έχει συγκ. αιτίες που βρίσκονται στο κουβάρι των λανθασμένων αποφάσεων όλων των κυβερνήσεων
Ο κύκλος των επιθέσεων στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και αλλού πυροδοτούν εξελίξεις. Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν την συγκροτημένη ύπαρξη και δράση. Όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι έχουν κατακτήσει υψηλού επιπέδου διασυνδέσεις. Μηχανισμοί όπως το ΙΚ ή οι Ταλιμπάν είναι γνωστό ότι χρηματοδοτήθηκαν και αποτέλεσαν εργαλείο στα χέρια κρατών. Οι μηχανισμοί αυτοί ισχυροποιήθηκαν και απόκτησαν δομές και ακολούθησαν το δρόμο της αυτονόμησης. Συγκρούονται και με τους δημιουργούς τους και πρώην εταίρους τους. Αυτό συμβαίνει και στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και τη Συρία

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας ''Μαγιά για το σχηματισμό αυτών των μηχανισμών αποτέλεσαν τμήματα των κρατικών τάξεων, ενώ χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξή τους είναι η εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης. Στοχοποιούνται φτωχογειτονιές, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες. Μόνο και μόνο για να αποκρύψουν την καπιταλιστική χροιά. 'Εχετε συνειδητοποιήσει πόσα μέτρα καταστολής πάρθηκαν εν ονόματι της τρομοκρατίας ; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ομολόγησετε ότι αυτές τα δήθεν μέτρα ασφαλείας είναι σουρωτήρι ; Τι να πρωτοθυμηθούμε ; Δεκάδες τρομονόμοι έχουν ψηφιστεί''. 

Tην ίδια στιγμή μίλησε τα ''σχέδια'' της Τουρκίας σε σχέση με το Αιγαίο μετά την συμφωνία με την ΕΕ:

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης στη Ρωσία έχουν αναβαθμίσει η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά μάτια στην επιθετικότητά της στο Αιγαίο. Από την αρχή σας είχαμε προειδοποιήσει : Και το κάλεσμα στο Αιγαίο και η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας θα δώσει αέρα στα πανιά του Τούρκικου επεκτατισμού, των συνεχών παραβιάσεων. Δεν είναι η ανικανότητα που σας φταίει. Η σωστή πρόβλεψη όμως δείχνει το αν είσαι διατεθειμένος να πάρεις πολιτικές αποφάσεις. 

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις ΜΚΟ τονίζοντας ότι ''δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα από την ασύδοτη δράση τους. Από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει το ζήτημα. Φοράνε τη μάσκα, πότε του αναρχοαυτόνομου αλληλέγγυου, πότε του καλυμμένου ναζιστή.  Άμεσες συνέπειες του πολέμου τους συναντά κανείς στα κύματα των προσφύγων''.

Τέλος, μίλησε για τα σώματα ασφαλείας και την σημασία τους στη διατήρηση της ασφάλειας:

Περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας στα σώματα ασφαλείας. Ομως οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους δεν θέλουν λόγια, αλλά έργα. Για να βγει ο λαός νικητής από αυτό το καπιταλιστικό σύστημα αυτόν τον στόχο πρέπει να αποφασίσει να βάλει ένας λαός. Και τότε θα έχει εξασφαλισμένη την ασφάλειά του, την παιδεία του. Να γίνει και πράξη και νόημα ζωής.