Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ο πρόεδρός της θεωρεί ότι δεν χρειάζονται, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε συνέντευξή του στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε:

Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων.

Επίσης, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

Ο κ. Γιουνκέρ λέει, επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». Διαμηνύει, δε, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για "automatic reprofiling" θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Σχετικά με την κατάθεση των νομοσχεδίων του φορολογικού και του ασφαλιστικού χωρίς την προηγούμενη συμφωνία με τους Θεσμούς, ο κ. Γιουνκέρ είπε πως «ήταν μια μονομερής απόφαση, διότι ελήφθη χωρίς να ενημερωθούν οι θεσμοί, όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να τη λάβει». 

Κατά τον κ. Γιουνκέρ «δεν ήταν μια σοφή απόφαση, διότι δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση», ωστόσο, όπως πρόσθεσε «δεν με ανησυχεί πολύ, είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή».

Όπως μάλιστα αναφέρει το Euro2day, ο κ. Γιούνκερ «φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα, ενώ ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα.