Σίγουρα δεν έπεσαν από τα σύννεφα οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν άκουσαν την νέα απαίτηση των δανειστών. Ήταν κάτι που λίγο, πολύ το περίμεναν. Οι διαφορές των Θεσμών συνήθως συμψηφίζονται πάντα υπέρ των απαιτήσεων του επίμονου Δ.Ν.Τ.

Αυτή τη φορά όμως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν καν να έχουν τη διάθεση ώστε να συζητήσουν τις νέες απαιτήσεις για εφεδρικά μέτρα ύψους 3 δις ευρώ.
Οτιδήποτε πάει πέρα από την συμφωνία του καλοκαιριού, μπορεί να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο εάν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και συνδυαστεί με την ρύθμιση του χρέους διαμηνύουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Για τον λόγο αυτό και ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε νέο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους ηγέτες. Χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση να αποκρουστούν οι νέες απαιτήσεις.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν πως αν οι θεσμοί επιμείνουν σε αυτή τους την απαίτηση, θα είναι εγκληματικό, διότι επί της ουσίας θα δείχνει πως οι συμβαλλόμενες πλευρές δεν πιστεύουν στην επιτυχία της συμφωνίας που θα έχουν υπογράψει. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία που θα μοιάζει να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας για όλο το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι το 2018.

Επίσης, στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται και ο φόβος της αντίδρασης από την πλευρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και πως αυτοί θα αντιδράσουν αν εκτός της συμφωνία κληθούν να ψηφίσουν και άλλα μέτρα. Παρότι από το Μαξίμου αρνούνται να σχολιάσουν την άποψη που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα αν της ζητηθούν νέα μέτρα, ο συγκεκριμένος προβληματισμός ουσιαστικά την επιβεβαιώνει.

Θεωρούν όμως πως τίποτα ακόμη δεν είναι ακόμη δεδομένο και περιμένουν την επανέναρξη των συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών, ώστε να διαπιστώσουν τι περιθώρια αντίδρασης υπάρχουν. Παράλληλα, στηρίζουν πολλά στην έκθεση της eurostat γι τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι θετικά για την οικονομία.