Νέα εφ όλης της ύλης επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα ασφαλείας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα όσα είπε περί τρομοκρατίας, επεσήμανε ότι «ούτε εννόησα, ούτε θα μπορούσα να πω ότι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες. Αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της αριστεράς» και πρόσθεσε:

Και μιλάτε σε έναν άνθρωπο που βίωσε τον πόνο της απώλειάς του δικού του ανθρώπου από αριστερούς τρομοκράτες.

Κατήγγειλε εξάλλου πως το κράτος απουσιάζει στις μεγάλες εστίες του προσφυγικού. «Όταν πήγα στην Ειδομένη είδα μόνο έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και αυτοί που έβγαζαν τα κάστανα από τη φωτιά είναι οι ΜΚΟ». Ταυτόχρονα, απαντώντας στα περί απόπειρας από τη ΝΔ να συνδέσει το προσφυγικό με την τρομοκρατία, υπενθύμισε τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για τους τζιχαντιστές:

Ποιος έκανε τη δήλωση για τους τζιχαντιστές που θα τους αφήναμε να περάσουν στο Βερολίνο; Ο κ. Καμμένος το είπε. Σήμερα μπορεί να δώσει σκληρή διαβεβαίωση ότι στα κύματα μεταναστών ότι κάποιος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα για να περάσει στην Ευρώπη; 

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως η συζήτηση για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν ξεκίνησε γιατί η κυβέρνηση δεν μπορούσε να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. «Από τη δική σας ανικανότητα ξεκίνησε η συζήτηση για τη Σένγκεν. Και ποιοι μίλησαν για τους 150,000 πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα; Δικά σας στελέχη» σημείωσε.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην πορεία της αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον φόβο ότι η «η χώρα επιστρέφει στην τραγική οικονομική αβεβαιότητα του πρώτου εξαμήνου του 2015».

«Δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες» επεσήμανε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

Μας λέγατε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στο Εurogroup της Παρασκευής, κάτι το οποίο αποκλείεται να συμβεί. Αλλά η υπομονή των πολιτών εξαντλείται, και μαζί τους τα ταμεία του κράτους. Πρέπει να μας ενημερώσετε κάποια στιγμή για την κατάσταση των ταμείων του κράτους.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του κ. Τσίπρα και προς επίρρωση των λόγων του επικαλέστηκε πρόσφατο κείμενο της ομάδας των «53» του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετέχει και ο ΥΠΟΙΚ.

Σχετικά με τις συζητήσεις στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «οι υπουργοί σας πήγαν στις ΗΠΑ για το χρέος και γύρισαν με 3 δισεκατομμύρια επιπλέον μέτρα».

«Γιατί σας ζητούνε τα προληπτικά μέτρα οι δανειστές;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να απαντήσει:

Δεν σας εμπιστεύονται. Έχετε απωλέσει την εμπιστοσύνη. Και έρχεστε εδώ στη Βουλή, μας λέτε ότι διαπραγματεύεστε για το αφορολόγητο, αλλά με τους έμμεσους φόρους που βάζετε, πλήττονται κυρίως οι φτωχοί. Υπάρχει λύση όμως σε αυτό το αδιέξοδο, αλλά δεν μπορείτε να την προσφέρετε κ. Τσίπρα. Γιατί δεν έχετε σχέδιο. Γιατί δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν πιστεύει τις μεταρρυθμίσεις και απαρίθμησε μία σειρά από κινήσεις που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς:

Θυμίζω ότι εμείς μειώσαμε την έκτακτη εισφορά, τον ΦΠΑ, τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσαμε τις εισφορές. Καταφέραμε βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας γιατί ήμασταν αξιόπιστοι. Πιστεύουμε ακόμα και τώρα σε ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερες δαπάνες και μικρότερους φόρους.

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία σαφή θέση για το χρέος. «Ποια είναι η θέση σας; Σήμερα είπατε για διαγραφή, πριν δύο εβδομάδες είπε ο κ. Σταθάκης πως το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2020» είπε.

Ως προς την τοποθέτηση της ΝΔ για το ζήτημα, επεσήμανε πως «πράγματι όπως είναι τα πράγματα, το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Και αυτή είναι η εθνική γραμμή που πρέπει να υπηρετήσετε».