Εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση για το προσφυγικό, την αξιολόγηση και την τρομοκρατία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώθηκε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός κατά την αρχική τοποθέτησή του κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως «προσπαθεί να συνδέσει το προσφυγικό με την τρομοκρατία», κάνοντας λόγο για απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να ψαρέψει στα θολά νερά ακροδεξιού ακροατηρίου». 

«Κανείς δεν έχει διανοηθεί στην Ευρώπη να υπονοήσει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ από πουθενά δεν τεκμηριώνεται η διασύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία. Η  ΝΔ υιοθετεί αυτή την αφήγηση και επιχειρεί να τη μεταφέρει στην πλάτη της χώρας, λίγο πριν την έναρξη τουριστικής περιόδου» τόνισε ο πρωθυπουργός κλιμακώνοντας την επίθεση  του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είστε απόντες κύριε Τσίπρα»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε εκτενείς αναφορές στην τρομοκρατία και επεσήμανε πως «ένα τμήμα της αριστεράς αρνείται ακόμα να καταδικάσει τη βία από όπου και αν προέρχεται. (...). Η τρομοκρατία είχε ιδεολογικό πρόσημο και τα θύματά της το ίδιο», ανέφερε και τόνισε:

Διαλύουμε σήμερα μια αγκύλωση που έχει επιβάλλει στο δημόσιο διάλογο μια αριστερίστικη λογική που βασίζεται σε άρνηση: Την καταδίκη βίας απ' όπου και αν προέρχεται. Ο δρόμος της τήρησης των νόμων είναι ο σωστός δρόμος και αυτό θα κάνουμε και πράξη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε εξάλλου πυρά κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό τονίζοντας πως απουσιάσει από τις μεγάλες εστίες προβλημάτων όπως η Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά. «Έχουμε φτάσει στο σημείο οι πρόσφυγες να πιστεύουν τους αλληλέγγυους και όχι το ελληνικό κράτος. Είστε απόντες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

Εγκαλείτε εμάς ότι δυσφημούμε τη χώρα εν όψει της τουριστικής περιόδου όταν εσείς πριν από δύο ημέρες αρχίσατε να αδειάζετε τον Πειραιά. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μετατρέπονταν κεντρικές πλατείες σε καταυλισμούς προσφύγων. Μόνο στην Ελλάδα βαπτίζεται η ανομία ανθρωπισμός.

Σχετικά με την Ελληνική Αστυνομία και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι ληστείες αυξήθηκαν. Οι κλοπές και οι διαρρήξεις αυξήθηκαν. Η εικόνα ανομίας επέστρεψε στις μεγάλες πόλεις. Ακυρώθηκε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πεζές περιπολίες».

«Να μην ποντάρουν στην αποτυχία, η αξιολόγηση θα κλείσει»

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην αξιολόγηση και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις. «Να μην ποντάρετε όλα σας τα λεφτά στην αποτυχία της κυβέρνησης γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει», είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για κάποιους στην αξιωματική αντιπολίτευση που θέλουν να φύγει αυτή η κυβέρνηση γιατί έχουν συγγενείς σε λίστες.

«Περιμένω να βγουν τα στοιχεία της Eurostat και να απαντήσετε για την καταστροφή», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: 

Αν έλεγα εγώ αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ η πλειοψηφία των ΜΜΕ θα μιλούσε για μονομερείς ενέργειες. Και σας ρωτώ συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτές τις θέσεις;

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία όταν «ότι επί των ημερών σας είχατε δύο Ειδομένες, σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα» και τόνισε ότι «όλοι γνωρίζετε γιατί δεν έχουμε δημιουργήσει οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας στην Ειδομένη, δηλαδή δίπλα στα σύνορα».

Σχετικά με τα θέματα ασφαλείας ανέφερε ότι «τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί δραστικά οι σκηνές βίας».

«Πήγατε στην Ουάσιγκτον για το χρέος και γυρίσατε με νέα μέτρα»

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στα περί απόπειρας από τη ΝΔ να συνδέσει το προσφυγικό με την τρομοκρατία, υπενθύμισε τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για τους τζιχαντιστές:

Ποιος έκανε τη δήλωση για τους τζιχαντιστές που θα τους αφήναμε να περάσουν στο Βερολίνο; Ο κ. Καμμένος το είπε. Σήμερα μπορεί να δώσει σκληρή διαβεβαίωση ότι στα κύματα μεταναστών ότι κάποιος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα για να περάσει στην Ευρώπη; 

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως η συζήτηση για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν ξεκίνησε γιατί η κυβέρνηση δεν μπορούσε να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. «Από τη δική σας ανικανότητα ξεκίνησε η συζήτηση για τη Σένγκεν. Και ποιοι μίλησαν για τους 150,000 πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα; Δικά σας στελέχη» σημείωσε.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην πορεία της αξιολόγησης, επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ότι η υπομονή των πολιτών εξαντλείται, και μαζί τους τα ταμεία του κράτους. Πρέπει να μας ενημερώσετε κάποια στιγμή για την κατάσταση των ταμείων του κράτους.

Σχετικά με τις συζητήσεις στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «οι υπουργοί σας πήγαν στις ΗΠΑ για το χρέος και γύρισαν με 3 δισεκατομμύρια επιπλέον μέτρα».

«Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες»

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα βρίσκεται στην κατεύθυνση της εξόδου από την οικονομική κρίση, και η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την κρίση ασφαλείας που μαστίζει κυρίως την κεντρική Ευρώπη

Απέδωσε τα αποτελέσματα για το πλεόνασμα που θα ανακοινωθούν αύριο από τη Eurostat στην καλή πορεία του τουρισμού, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις 100 δόσεις καθώς επίσης και στη μεγάλη απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων ενώ κατέληξε: 

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά η χώρα έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, όχι μόνο από τα αριστερά, αλλά τα δεξιά. (…) Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες, θα κλείσει η αξιολόγηση, θα περάσουμε έναν κρίσιμο κάβο και θα αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Και σε αυτή τη συζήτηση σας καλώ να έρθετε να ανταλλάξουμε απόψεις.