Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει αύριο, Πέμπτη, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπ. Εργασίας.

Η κυβέρνηση προσπερνά τις αποκλίσεις που εντοπίζει η Κομισιόν στην πρόταση της Ελλάδας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και προχωρά στη μονομερή κατάθεση του νομοσχεδίου. Νωρίτερα, αξιωματούχος των Βρυξελλών έκανε λόγο για "σημαντικές διαφορές" μεταξύ Αθήνας και θεσμών στο ασφαλιστικό

Η ίδια πηγή, σχολιάζοντας τη δήλωση στελέχους της ΕΕ ότι υπάρχει απόσταση στο θέμα του ασφαλιστικού, είπε ότι «η δική μου εικόνα είναι τελείως διαφορετική».

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι ανοιχτλη σε ορισμένες  βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, όχι όμως σε άλλες μειώσεις συντάξεων και εκτίμησε ότι θα περάσει από τη Βουλή χωρίς να χρειαστεί ψήφος από άλλο κόμμα. Παράλληλα χαρακτήρισε παρανοϊκό τον θόρυβο που ξέσπασε για τους βουλευτές και δήλωσε ότι από το 2012 και μετά οι βουλευτές παίρνουν συντάξεις από τα Ταμεία τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς, η εισπραξιμότητα των εισφορών με το νέο ασφαλιστικό θα ανέλθει στο 65%. Αρχικά το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα είναι στο 16% του ΑΕΠ από 17% σήμερα, ενώ στην ωρίμανση του νέου μοντέλου η δαπάνη θα πέσει στο 7%.  

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εργασίας προανήγγειλε την κατάργηση του αγγελιόσημου στον κλάδο των ΜΜΕ, λέγοντας χραακτηριστικά ότι «προσπαθήσαμε  μέχρι τέλους  να το διατηρήσουμε, αλλά δεν το δέχτηκαν οι θεσμοί». Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου για τους δημοσιογράφους. 

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος των FT Peter Spiegel, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «η πρόταση της Ελλάδας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση διαφέρει σημαντικά από την άποψη των θεσμών».