current views are: 5

20 Απριλίου 2016
Δημοσίευση18:01

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τα ανοιχτά μέτωπα – Αποστάσεις στο αφορολόγητο

Με τον χρόνο να λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης για τη συμφωνίας για την αξιολόγηση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Δημοσίευση 18:01’

Με τον χρόνο να λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης για τη συμφωνίας για την αξιολόγηση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Με τον χρόνο να λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης για τη συμφωνίας για την αξιολόγηση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με μία σειρά από ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγή του υπουργείου Εργασίας διαμήνυσε πως θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Όλα αυτά την ώρα που συμφωνία επήλθε με το κουαρτέτο στα μέτρα που αφορούν την έμμεση φορολόγηση, ενώ παραμένουν οι ενστάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ νωρίτερα, σύμφωνα με το MEGA διακόπηκε η συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια η οποία και θα επαναληφθεί αργότερα μέσα νύχτα.

Πάντως πριν τη συνάντηση, ανώτατη πηγή του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε πως αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές θα αρχίσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα με την ψήφισή του να τοποθετείται μετά το Πάσχα.

Η κυβέρνηση προσπερνά τις αποκλίσεις που εντοπίζει η Κομισιόν στην πρόταση της Ελλάδας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και προχωρά στη μονομερή κατάθεση του νομοσχεδίου. Νωρίτερα, αξιωματούχος των Βρυξελλών έκανε λόγο για «σημαντικές διαφορές» μεταξύ Αθήνας και θεσμών στο ασφαλιστικό. 

Η ίδια πηγή, σχολιάζοντας τη δήλωση στελέχους της ΕΕ ότι υπάρχει απόσταση στο θέμα του ασφαλιστικού, είπε ότι «η δική μου εικόνα είναι τελείως διαφορετική».

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι ανοιχτή σε ορισμένες  βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, όχι όμως σε άλλες μειώσεις συντάξεων και εκτίμησε ότι θα περάσει από τη Βουλή χωρίς να χρειαστεί ψήφος από άλλο κόμμα. Παράλληλα χαρακτήρισε παρανοϊκό τον θόρυβο που ξέσπασε για τους βουλευτές και δήλωσε ότι από το 2012 και μετά οι βουλευτές παίρνουν συντάξεις από τα Ταμεία τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς, η εισπραξιμότητα των εισφορών με το νέο ασφαλιστικό θα ανέλθει στο 65%. Αρχικά το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα είναι στο 16% του ΑΕΠ από 17% σήμερα, ενώ στην ωρίμανση του νέου μοντέλου η δαπάνη θα πέσει στο 7%.  

Συμφωνία για τους έμμεσους φόρους, «αγκάθι» το αφορολόγητο

Κατά την πρωινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, επήλθε συμφωνία σύμφωνα με πληροφορίες για το πακέτο έμμεσων φόρων.  Ανάμεσα στο πακέτο που συμφωνήθηκε είναι και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως αλεύρι, αλλαντικά, αναψυκτικά, καφές, μακαρόνια, μαρμελάδες, παγωτά, ρύζι, σοκολάτες, φρυγανιές, χυμοί, ενώ θα υπάρξουν ανατιμήσεις στον κλάδο εστίασης, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί. Στη συζήτηση ήταν και ο συντελεστής για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.

Ανοιχτό μένει το θέμα του αφορολόγητου με το ΔΝΤ να επιμένει στις 8.100 και την ελληνική πλευρά στις 9.100, ενώ μια πιο ήπια προσέγγιση στο θέμα έχει η Κομισιόν που συζητάει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο που ζητά η Ουάσινγκτον έως το 2018. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιμένει σε γενναία μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ.

Για φέτος η πρόταση είναι για αφορολόγητο 9.100 ευρώ (όπως προβλέπει και το κυβερνητικό νομοσχέδιο) για τα εισοδήματα του 2017, το αφορολόγητο συρρικνώνεται με βάση αυτή την προσέγγιση της Κομισιόν στα 8.640 ευρώ (η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειώνεται σε 1.900 ευρώ) και για τα εισοδήματα του 2018 θα ισχύσει αφορολόγητο 8.182 ευρώ (κάτι που σημαίνει νέο ψαλίδι στην έκπτωση φόρου στα 1.800 ευρώ).


σχετικα αρθρα