«Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ένα κόστος για τον ελληνικό λαό αλλά έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και αποδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρώπη» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά. 

Με τη φράση «Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία», ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, συνόψισε τις ελληνογαλλικές σχέσεις και τόνισε πως η χώρα του εύχεται την επιτυχία της Ελλάδας».

Ο Έλληνας υπουργός, υπογράμμισε από μέρους του ότι «η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν στρατηγική σχέση που θα εκφρασθεί και στον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα μεγάλα προβλήματα - «μιλήσαμε για την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, χώρες στις οποίες ο ρόλος της Γαλλίας και της ΕΕ είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση και διαφορετική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «στηρίζει τη γαλλική πρωτοβουλία για τη Μ. Ανατολή, διότι η ειρήνη στην περιοχή αυτή σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα για όλους μας». Σχετικά με την οικονομική κρίση που βαραίνει την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά τη γαλλική ηγεσία «για την αλληλεγγύη που δείχνει στην Ελλάδα».

Το προσφυγικό και η Συρία ήταν δύο από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς:

«Για τη Συρία, διαπιστώσαμε με τον Νίκο τη σύγκλιση απόψεων για μια ειρηνευτική διαδικασία» δήλωσε ο Ζ.Μ Ερό. 

«Δεν είναι επιλογή ο πόλεμος - η κατάπαυση πυρός θα πρέπει να γίνει ολοκληρωτικά σεβαστή. Αυτό είπα και χθες κατά την επίσκεψή μου στη Μόσχα, στον πρόεδρο Πούτιν και στον ομόλογό μου, καθώς και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να φθάνει προς όλα τα άτομα και να ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Είναι δύσκολο, μα είναι η μόνη δυνατή οδός» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτημα για το εάν η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει μια έκτακτη σύνοδο για τη Συρία, ο κ. Ερό εξήγησε ότι έθεσε το θέμα στη Μόσχα, για μια σύνοδο της «ομάδας παρακολούθησης» (των εξελίξεων στη Συρία) και δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη για μια τέτοια σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί σύντομα στη συνάντηση που θα γίνει προσεχώς στο Ανόβερο με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα, όπου θα μεταβεί και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Θα υπάρξει συνάντηση με Γερμανία, Μ. Βρετανία και Ιταλία, όπου βεβαίως θα συζητηθεί και το θέμα της Συρίας.