Με τα μηνύματα από τους δανειστές να είναι αντικρουόμενα και εν πολλοίς ανησυχητικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση αν και τα «αγκάθια» παραμένουν, με τις όποιες αποφάσεις – βάσει και των σημερινών διαρροών – να μετατίθενται για τη επόμενη εβδομάδα.

Κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών αποτελεί το γεγονός ότι το Eurogroup της Παρασκευής δεν θα λάβει οριστικές αποφάσεις για την αξιολόγηση, γεγονός που επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ. Είχε προηγηθεί η διαρροή από τις Βρυξέλλες, με αξιωματούχο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος», να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, τα «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών παραμένουν, αν και μειώνονται σταδιακά. Προς το παρόν απόσταση υπάρχει στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και στο θέμα του αφορολόγητου, κυρίως λόγω της επιμονής του ΔΝΤ αυτό να καθοριστεί στα 8.182 ευρώ. Ωστόσο συμφωνία επήλθε στο πακέτο έμμεσων φόρων

Πέραν όμως τα ζητήματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, το μεγάλο εμπόδιο αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα – κάβα ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ του 2018. Ως προς αυτό, «πυκνώνουν» τα σημάδια για πιέσεις αυτά να νομοθετηθούν «προληπτικά» και η εφαρμογή τους να εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσιονομικών, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, αν και ακόμα το τοπίο στις Βρυξέλλες είναι θολό. Και αυτό γιατί σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται νέα μέτρα, μία θέση κοντά στην τοποθέτηση της Αθήνας που εμφανίζεται πρόθυμη να τα συζητήσει αλλά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και σε συνάρτηση με την όποια ρύθμιση επιτευχθεί για το χρέος.

Οι καθυστερήσεις αλλά και οι εντεινόμενες διαρροές για τα μέτρα κάβα προκαλούν έντονη ανησυχία όπως είναι φυσικό στο Μέγαρο Μαξίμου και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε νωρίτερα σήμερα το newpost.gr, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τον γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων με ευρωπαίους ηγέτες μετά τη χθεσινή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν πως αν οι θεσμοί επιμείνουν σε αυτή τους την απαίτηση, θα είναι εγκληματικό, διότι επί της ουσίας θα δείχνει πως οι συμβαλλόμενες πλευρές δεν πιστεύουν στην επιτυχία της συμφωνίας που θα έχουν υπογράψει. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία που θα μοιάζει να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας για όλο το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι το 2018.

Επίσης, στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται και ο φόβος της αντίδρασης από την πλευρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και πως αυτοί θα αντιδράσουν αν εκτός της συμφωνία κληθούν να ψηφίσουν και άλλα μέτρα.

Επιχείρημα στην εκστρατεία της κυβέρνησης για να αποτρέψει το ενδεχόμενο των συμπληρωματικών μέτρων αποτελούν τα στοιχεία της Eurostat για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2015, τα οποία σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει θα δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,5% του ΑΕΠ. Αλλά και εδώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ -ΜΠΕ, έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες λέγοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.