Ερώτηση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τη λιτότητα κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενεργειών σε συνεργασία με το ΔΝΤ – ειδικά τα προγράμματα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας – περιορίζονται υπερβολικά σε μία προσέγγιση: αυστηρή λιτότητα, που συνοδεύεται από το ξερίζωμα κεκτημένων δικαιωμάτων στο όνομα δήθεν "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" και επιτακτική απορρύθμιση με κόστος την κοινωνική συνοχή και αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση».

Καταλήγοντας η κ. Κασιμάτη ρωτά αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, δεδομένης της αντίφασης, να επανεξετάσει την πολιτική της εναρμονίζοντάς την με τις διατάξεις της με τον Κοινωνικό Χάρτη, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά και ρεαλιστικά στην προστασία των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών της, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υπηρετεί.

Ολόκληρη η ερώτηση της Ν. Κασιμάτη:

Στρασβούργο, 19 Απριλίου 2016

Αξιότιμε κ. Γιούνκερ, Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατ'αρχάς σας καλωσορίζουμε στις εαρινές εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θεωρώ πως η συνεργασία του Συμβουλίου με την Κομισιόν είναι επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Θα αναφερθώ στην πατρίδα μου, αλλά το σκεπτικό μου αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτικού εγχειρήματος.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ως η Ελληνίδα Εκπρόσωπος για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πως η Ελλάδα κύρωσε πρόσφατα τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη στην Ελληνική Βουλή, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αξία και σημασία του, σε συμφωνία με τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζοντας επίσης την ακλόνητη υποστήριξή της στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, μία από τις θεμελιώδεις συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκπροσωπεί έναν πυλώνα προστασίας του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε περιόδους ακραίων οικονομικών συνθηκών. Τούτων λεχθέντων, η χώρα μας θεωρεί ότι ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης δεν είναι απλά ένα πολύτιμο εργαλείο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη και διατήρηση της ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Από αυτή τη σκοπιά η Ευρωπαϊκή Ένωση – της οποίας όλα τα κράτη μέλη είναι όλα συμβαλλόμενα μέρη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη – θα έπρεπε να σέβεται τις διατάξεις αυτής της Σύμβασης, προκειμένου ακριβώς να προστατεύσει τις αρχές, τα ιδανικά, καθώς και το ίδιο το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενεργειών σε συνεργασία με το ΔΝΤ – ειδικά τα προγράμματα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας – περιορίζονται υπερβολικά σε μία προσέγγιση: αυστηρή λιτότητα, που συνοδεύεται από το ξερίζωμα κεκτημένων δικαιωμάτων στο όνομα δήθεν "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" και επιτακτική απορρύθμιση με κόστος την κοινωνική συνοχή και αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση, όπως παραδέχονταιτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και το κουαρτέτο των δανειστών σε επίσημα έγγραφα.

Κατά συνέπεια, υπάρχει μία καθαρή αντίφαση μέσων και σκοπών: το πνεύμα και το γράμμα των μνημονίων είναι εντελώς ασύμβατο με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την ίδια ώρα πιέζει και ωθεί κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, να παραβιάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς τον Χάρτη.

Εν όψει της αναφερθείσας επιβληθείσας και ευθείας αντίφασης, κ. Γιούνγκερ, πιστεύετε ότι θα ήταν αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει την πολιτική της εναρμονίζοντάς την με τις διατάξεις της άνω Σύμβασης, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά και ρεαλιστικά στην προστασία των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών της, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υπηρετεί;