Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» χρησιμοποιεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση και την πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτό γιατί ενώ από τη μία δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα πετύχει, από την άλλη τονίζει πως δεν είναι… απαισιόδοξος και επιμένει πως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα.

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σόιμπλε κατά την ομιλία του σε συνέδριο στο Βερολίνο, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως δεν είναι σίγουρος ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως «δεν είναι τόσο απαισιόδοξος».

«Μπορούμε να το κάνουμε» επεσήμανε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα είναι τόσο δραματική όσο οι διαπραγματεύσεις της περυσινής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Σόιμπλε υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα συμφώνησε να δεχτεί τη συνδρομή αξιωματούχων από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Έλληνες θα βιώσουν τώρα πώς είναι μία σύγχρονη διοίκηση.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμα πως η διατήρηση μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων για μακρά χρονική περίοδο δεν είναι μια λογική κατάσταση, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην ΕΚΤ πριν την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Φρανκφούρτη. Πρόσθεσε επίσης πως περισσότερη ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων θα απελευθέρωνε την ΕΚΤ από τις υπερβολικές απαιτήσεις μιας ανολοκλήρωτης νομισματικής ένωσης.