Σε καθιέρωση προσφυγικού διαβατηρίου για όσους μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «δεδομένου ότι πολλοί πρόσφυγες μπορεί να μείνουν ένα, δύο ή περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα, πρέπει να αναγνωρίσουμε στους ανθρώπους αυτούς δικαιώματα και η σκέψη μας είναι να καθιερώσουμε προσφυγικό διαβατήριο».

Ο κ. Βίτσας εξήγησε, επίσης, ότι ήδη λειτουργούν 34 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

«Δεν θεωρούμε δομές την Ειδομένη και τον Πειραιά», διευκρίνισε, ενώ για το Ελληνικό, «που ορισμένα κανάλια τώρα το ανακάλυψαν ενώ είναι η πρώτη άτυπη δομή που άρχισε να λειτουργεί, προφανώς χρειάζεται να γίνει αποσυμπίεση». Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειαρχών μας έχουν βοηθήσει», αλλά διαχώρισε τη στάση των δημάρχων: «Με τους δημάρχους δεν είναι το ίδιο καλά τα πράγματα και χρειάζεται συνεχής επαφή, συσκέψεις και ενημέρωση».

Σχετικά με την Ειδομένη διευκρίνισε ότι ήταν στόχος της κυβέρνησης να αδειάσει σε ένα μήνα, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα. «Περιμένουμε να έρθουν συνολικά 2.500 Ευρωπαίοι που δεν έχουν έρθει», είπε.