Με τη «θεωρία των ομάδων», προσπαθούν οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να καταλήγουν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα, παρά μόνο σε σενάρια, για τα οποία προετοιμάζονται παράλληλα με τις εσωκομματικές διαδικασίες που τρέχουν ενόψει του 10ου τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ.

Η νέα σφοδρή σύγκρουση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό κατά την προ ημερησίας για την ασφάλεια, απέδειξε ότι το «φύγετε τώρα» και το αίτημα για εκλογές άμεσα, της Συγγρού προς το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο παραμένει στο τραπέζι, αλλά τίθεται πιο έντονα από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όπως έλεγαν από το επιτελείο του, μεταφέρει την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, με βάση τα τελευταία δεδομένα που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, στις κλειστές συσκέψεις του προέδρου της ΝΔ με τα έμπιστα στελέχη του, έχουν συζητηθεί τα εξής σενάρια: 

  • Το πρώτο και λιγότερο πιθανό να συμβεί (αν και δεν αποκλείεται από τον κ. Μητσοτάκη), είναι ο κ. Τσίπρας να προσφύγει άμεσα στις κάλπες και στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζονται συστηματικά.
  • Ωστόσο περισσότερες πιθανότητες δίνουν από τη ΝΔ στο σενάριο, ο πρωθυπουργός να καταθέσει τα μέτρα στη Βουλή, να ψηφιστούν και να προσπαθήσει να παραμείνει στην καρέκλα του Μαξίμου, όσο περισσότερο αντέξει. Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση μελετούν και το ενδεχόμενο, ο κ. Τσίπρας να περάσει τα μέτρα και να φύγει από την κυβέρνηση για να τα εφαρμόσει ο επόμενος.
  • Το επόμενο σενάριο που μελετούν στη Συγγρού, βασίζεται στη «θεωρία των ομάδων». Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση υπάρχει καταρχήν η «ομάδα Μαξίμου», που έχει ως συγκολλητική ουσία τη νομή της εξουσίας. Έξω από αυτή, έχουν αναπτυχθεί άλλες ομάδες, με τα μέλη της να είναι κυρίως ιδεολόγοι, που δε ενδιαφέρονται και τόσο για την εξουσία.

Αν κάποιες από αυτές τις ομάδες θεωρήσουν ότι τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση ξεπερνούν κατά πολύ τις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές τους, τότε ενδεχομένως και να τα καταψηφίσουν, σημείωνε ο ίδιος συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος υπενθύμιζε παράλληλα την «κίνηση των 53+», όπου επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, γεγονός που δίνει άλλο ειδικό βάρος.

Στην περίπτωση αυτή, τα στελέχη της Συγγρού βλέπουν τρία ενδεχόμενα: τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών, την προσφυγή στις κάλπες και το δημοψήφισμα, το οποίο δεν αποκλείουν δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας το έχει χρησιμοποιήσει ξανά ως πολιτικό μέσο πίεσης, με το γνωστό τρόπο. Στη ΝΔ μελετούν πληροφορίες, ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε δημοψήφισμα τον Ιούνιο, μαζί με των Βρετανών για το Brexit (23 Ιουνίου), για να εκμεταλλευτεί το πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί.