Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος του κυβερνητικού έργου, είναι, συνεπώς, η καταλληλότερη στιγμή για έναν ανασχηματισμό. Αυτή είναι η μόνιμη παραδοχή στελεχών που είναι υψηλά στην κυβερνητική κλίμακα.

Αν τελικώς όμως κλείσει τώρα η αξιολόγηση, τότε δεν θα πρέπει να είναι μακριά και ο ανασχηματισμός. Με το νέο κυβερνητικό σχήμα να πρέπει να σηματοδοτεί τα ανοίγματα που ο Αλ. Τσίπρας θέλει να κάνει σε πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.

Τα τελευταία 24ωρα πάντως αλλεπάλληλα συμβάντα που σχετίζονται με δύο από τις πιο σταθερές «κολώνες» της κυβέρνησης, ήλθαν να μας θυμίσουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται και εκπλήξεις, μεγάλες εκπλήξεις, που ίσως έχει στα «σκαριά» ο πρωθυπουργός.

Εν πρώτοις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ήλθε να δοκιμάσει τα ήδη τεντωμένα «νεύρα» του Μεγάρου Μαξίμου. Πρωί πρωί, όταν είδαν οι της κυβέρνησης το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», «Με τα επιπλέον μέτρα που προτείνουν (σ.σ. αξιώνουν, θα ήταν μάλλον πιο εύστοχο) οι δανειστές, θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα», χτύπησε «κόκκινος συναγερμός».

Η αποδιδόμενη στον αντιπρόεδρο φράση ακούσθηκε σαν παραδοχή ήττας, γι’ αυτό και λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο Γ. Δραγασάκης βγήκε στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, το «Κόκκινο» και ανασκεύασε: «Η διαφωνία (μεταξύ των θεσμών) για τη μείωση του χρέους δεν μπορεί να μετατραπεί σε δικό μας πολιτικό πρόβλημα».

Το ζήτημα, ούτε εκεί, πάντως, θεωρήθηκε λήξαν. Γιατί μία ώρα μετά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολ. Γεροβασίλη (που είχε ακούσει εν τω μεταξύ τη συνέντευξη Δραγασάκη) κατάθεσε τη θέση της κυβέρνησης: «Δεν είναι πολιτικό πρόβλημα, συνιστά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα». Διατύπωση με την οποία κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Έτσι κι αλλιώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο εμπειρότερος στην άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων κρατά όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τη διαχείριση. Χωρίς ουσιαστικό λόγο στα θέματα διαπραγμάτευσης, ο Γ. Δραγασάκης έχει περιοριστεί σε ρόλο εποπτεύοντος των δύο συμβουλίων, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Από την άλλη πάντως, στην εκδήλωση που μίλησε προσκεκλημένος του Φ. Κουβέλη, μίλησε «παραταξιακά», εξαπολύοντας επίθεση κατά του Κυρ. Μητσοτάκη και ενισχύοντας τα διπολικά χαρακτηριστικά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να έχει στο εξής το πολιτικό σκηνικό.

Και ο Ευ. Τσακαλώτος; Είναι το δεύτερο πρόσωπο, του οποίου το πολιτική μέλλον απασχολεί. Ως τώρα έχει πετύχει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, από τη μια ως υπουργός Οικονομικών του 3ου Μνημονίου, από την άλλη ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της τάσης των 53+, οι οποίοι ακόμη και τώρα θέλουν μεγαλύτερες αποστάσεις από το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε.

Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί ούτε από τον ίδιο, τον εμφανίζουν να θεωρεί  ότι η αποστολή του ολοκληρώθηκε, ευθύς μόλις κλείσει η αξιολόγηση. Και ναι μεν η «κόκκινη γραμμή» του για το αφορολόγητο επιβεβαιώθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, πλην όμως η ίδια η κυβέρνηση έχει ανοίξει παράθυρο αλλαγών και στα δύο νομοσχέδια, μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Τι, με άλλα λόγια, θα συμβεί, αν η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο πιεστεί για μείωση του αφορολογήτου; Και τι θα απογίνει τότε η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, στο Χίλτον, “I won’t budge” (δεν θα υποχωρήσω);

Απαντήσεις μην περιμένετε ακόμη...