Βαθιά ρήγματα στο στρατόπεδο των εταίρων μας, ιδίως τις μέρες που διανύουμε, βλέπει η κυβέρνηση, τα οποία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει. Για άλλη μια φορά είναι αλήθεια, και αφού δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα  η υπαρκτή πάντως, διαφορά μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα του χρέους.

Τούτη τη φορά όμως τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ίσως με την αγωνία ότι το ευρωπαϊκό καράβι δεν έχει πάρει σωστό δρόμο, παίρνει τις τελευταίες ώρες καθαρή θέση υπέρ της Αθήνας και -το κυριότερο- καθαρή θέση εναντίον των σκληρών των δανειστών. Με τη συνέντευξή του σε MNI -Euro2day.gr  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει «όχι» στα έκτακτα μέτρα, λέει «ναι» στη συζήτηση για το χρέος (παρά την επισήμανση εκ μέρους της δημοσιογράφου ότι κάτι τέτοιο τον φέρνει κόντρα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και επιβεβαιώνει την πληροφορία που είχε μεταδώσει το newpost.gr.  ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (την περασμένη Κυριακή).

Τα ...ρήγματα όμως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών δεν σταματούν εδώ. Η Αθήνα με ενδιαφέρον αναμένει τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας –και τούτο γιατί έχει ήδη εκδηλωθεί η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των κ.κ. Ντράγκι και Σόιμπλε, αλλά σε ένα άλλο θέμα. (Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών επικρίνει, συγκεκριμένα, την ηγεσία της ΕΚΤ για την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και την ποσοτική χαλάρωση).

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η γερμανική επιρροή έχει υποχωρήσει στις Βρυξέλλες, πάντως είναι η πρώτη φορά που οι επικεφαλής των δύο ευρωπαϊκών θεσμών είναι σε διαφορετικό στρατόπεδο από εκείνο του Β. Σόιμπλε.

Τούτων δοθέντων, μπορεί και να μην είναι κεραυνός εν αιθρία η ξαφνική παρέμβαση του τσάρου της γερμανικής (και ευρωπαϊκής οικονομίας). Αισιόδοξος για πρώτη φορά, όπως ο ίδιος σημείωσε, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα –και θα πρέπει να θυμούνται οι αναγνώστες μας ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα –Μέρκελ, η Καγκελάριος φέρεται να είπε ότι θα μεταφέρει στον πανίσχυρο υπουργό της τις ελληνικές ενστάσεις.

Στον αντίποδα, ενδεικτικό ασφαλώς των υπόγειων διεργασιών στην έδρα της Ευρωζώνης, οι διαρροές του ανώτερου αξιωματούχου της, που ακόμη και τα πολυαναμενόμενα, σήμερα, στοιχεία της Eurostat έσπευσε να υποβαθμίσει, με την επισήμανση ότι αφορούν την επόμενη χρονιά και όχι το έτος –κλειδί για τα επιπρόσθετα μέτρα, το 2018 δηλαδή.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι στο αυριανό Eurogroup, στο Άμστερνταμ, θα δώσει το «παρών» και η Κριστίν Λαγκάρντ.