Ριζικές τομές τόσο στον τρόπο λειτουργίας όσο και, εκ των πραγμάτων, στο πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης από το Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά αύριο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει τη ρήξη με το κατεστημένο που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στο κόμμα, υπερβαίνοντας την κριτική ότι αυτό το πράττει προκειμένου να το ελέγξει. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη ρήξη με τους Ανδ. Παπαμιμίκο και Β. Γεωργιάδη για το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, η «νέα» Νέα Δημοκρατία που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει ελάχιστους έως καθόλου συνδικαλιστές στα όργανα του κόμματος (εκτός κι αν εκλεγούν μέσα από τις νέες διαδικασίες), εξοβελισμό αρκετών που συμμετείχαν λόγω ιδιότητας (επικεφαλής επιμελητηρίων, επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, μέχρι και οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ και οι πρώην Γραμματείς της ΝΔ) και στροφή του κόμματος προς τα αιρετά μέλη, τους «εκπροσώπους» δηλαδή της κοινωνίας

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διάταξη που προβλέπει τη θεσμική συνεργασία του κόμματος με πολιτικές, επιστημονικές και άλλες οργανώσεις, με διατήρηση της αυτοτέλειας των δύο μερών. Παρά την αρχική «ανάγνωση» πολλών ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά πολιτικά κόμματα ή κινήσεις, όπως πχ το Ποτάμι, η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να φέρει κοντά στο κόμμα οργανώσει που λειτουργούν (ή θα ιδρυθούν) και δηλώνουν ιδεολογικά συγγενείς με τη Νέα Δημοκρατία. Τελικός στόχος είναι να σπάσουν τα σημερινά «δεσμά» και η παρουσία πχ του κ. Κ. Κιουτσούκη της ΔΑΚΕ Ιδ. Τομέα να αντικατασταθεί από τον Πρόεδρο μίας οργάνωσης επιστημονικής ή μίας ένωσης νέων επιχειρηματιών start-up.

Ακούγεται ωραίο, ωστόσο δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Κατ' αρχήν στο Συνέδριο.

Ήδη στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, ή πάντως οι καταστατικές προβλέψεις να είναι περισσότερο ευρύχωρες για ex officio στελέχη. Κι αυτό μοιάζει να είναι και το μόνον σημείο του μπορεί να συσπειρωθεί ένας σημαντικός αριθμός γαλάζιων συνέδρων.

Η χθεσινή μάζωξη στελεχών της Πολιτικής Επιτροπής είχε κι αυτό το αντικείμενο, το συντονισμό δηλαδή των κινήσεων αμφισβήτησης κάποιων εκ των επιλογών του κ. Μητσοτάκη. Εάν θα ευοδωθούν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 

Από τη διάθεση των «θιγόμενων» να δώσουν τη μάχη ή, το πιθανότερο, να επιτρέψουν στο νεοεκλεγέντα αρχηγό να κάνει τις επιλογές του (σ.σ. γραμμή που ακολουθεί η καραμανλική πτέρυγα) και, φυσικά, από την κινητοποίηση – οργάνωση της προεδρικής φρουράς ώστε να κερδίσει τις ψηφοφορίες του Σαββάτου για το καταστατικό.