Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται ενδεχομένως στην κρισιμότερη καμπή τους, με ανοιχτά ζητήματα τόσο σε ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και το μείζον θέμα των μέτρων – κάβα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 να είναι υπό συζήτηση (τουλάχιστον από πλευράς δανειστών), ήρθαν χθες απανωτές δηλώσεις και διαρροές διεθνών παραγόντων που αντί να ξεδιαλύνουν το τοπίο μάλλον το περιπλέκουν περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προχώρησε σε μία παρέμβαση που εξέπληξε πολλούς στην Αθήνα: Μιλώντας στο MNI, επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα έκτακτης ανάγκης, βεβαιώνοντας πως αυτό είναι και το πλάνο βάσει του οποίου πορεύεται η Επιτροπή. Άφησε να εννοηθεί και αυτός με τη σειρά του – σε συνέχεια των όσων δήλωσε προχτές ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις- ότι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Eurostat για την Ελλάδα και την πορεία των δημοσιονομικών το 2015 θα είναι καλύτερα του αναμενομένου, λέγοντας πως αυτή την πληροφορία την μετέφερε και στην συνάντησή του με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ως γνωστόν το Ταμείο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς.

Αλλά και η διευθύντρια του Ταμείου προχώρησε σε μία ασυνήθιστα θετική για τα δεδομένα της παρέμβαση σχετικά με τη διαπραγμάτευση, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro, αν και διευκρίνισε πως ακόμα και να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup το ελληνικό θέμα δεν θα τακτοποιηθεί:

Οι διαφορές είναι μικρότερες απ' ότι γενικά λέγεται. Όλοι οι πιστωτές - Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος.

Ωστόσο το θετικό κλίμα που διαφαινόταν έσπευσε να διαλυθεί με τη διαρροή αξιωματούχου της ευρωζώνης – που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα λεγόμενα του Γιουνκέρ-  ο οποίος έσπευσε να προσγειώσει όσους βλέπουν σύντομα λύση στις δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις στην πραγματικότητα. Ο εν λόγω αξιωματούχος έσπευσε να κάνει λόγο για διαφορές στο ασφαλιστικό, λέγοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση διαφέρει σημαντικά από τη θέση των θεσμών.

Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να κάνει σαφές ότι «υπάρχει η πεποίθηση» ότι τα μέτρα – κάβα που ύψους 3  δισεκατομμυρίων ευρώ που συζητιούνται για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων αλλά θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί. Πρόκειται δηλαδή για μία εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από τα όσα διαμηνύει η κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται πρόθυμη να τα συζητήσει αλλά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και σε συνάρτηση με την όποια ρύθμιση επιτευχθεί για το χρέος.

Ο αξιωματούχος αυτός ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και φρόντισε να «τορπιλίσει» εκ των προτέρων το επιχείρημα της κυβέρνησης – και πάλι σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα επεσήμανε ο Γιουνκέρ- σχετικά με την καλύτερη του αναμενομένου δημοσιονομική πορεία για το 2015, σπεύδοντας να χαμηλώσει τις προσδοκίες και λέγοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά (2016) και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση. Έσπευσε να ξεκαθαρίσει τέλος πως εκταμίευση δόσεων προς την Αθήνα θα υπάρξει μονάχα με λύση – πακέτο αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Και ενώ τα πράγματα άρχισαν να συσκοτίζονται εκ νέου, ήρθε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με μία δήλωση κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο που μάλλον θόλωσε ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα της αξιολόγησης. Με μία αμφίσημη τοποθέτηση η οποία προσιδιάζει περισσότερο στην τακτική «μαστίγιο και καρότο» , ο Σόιμπλε από τη επεσήμανε πως δεν είναι σίγουρος ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα πετύχει, από την άλλη σημείωσε πως δεν… είναι απαισιόδοξος, εκτιμώντας πως η συμφωνία θα κλείσει γρήγορα και πως στην τωρινή αξιολόγηση δεν θα επαναληφτούν οι δραματικές διαπραγματεύσεις της περσινής χρονιάς. Πάντως ο ίδιος φρόντισε να υπενθυμίζει πως μία εξωτερική υποτίμηση (δηλαδή Grexit ή επιστροφή σε εθνικό νόμισμα) θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών αποτελεί το γεγονός ότι το Eurogroup της Παρασκευής δεν θα λάβει οριστικές αποφάσεις για την αξιολόγηση, γεγονός που επιβεβαίωσε με δικές του δηλώσεις χτες το βράδυ ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τα σπουδαία για την αξιολόγηση να μεταφέρονται όπως όλα δείχνουν την Μεγάλη Εβδομάδα