Στο παιχνίδι του Grexit, ποντάροντας στην πλάτη του ελληνικού λαού, βάζει και πάλι τη χώρα μας, έναν χρόνο μετά το δραματικό Ιούλιο του 2015, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ο κ. Σόιμπλε έριξε «βόμβα», μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, όπου εξέφρασε την άποψη  ότι μία εξωτερική υποτίμηση - που ουσιαστικά σημαίνει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια ομιλία ανέφερε ότι δεν είναι ακόμα βέβαιος για μία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, ωστόσο υπογράμμισε ότι την θεωρεί εφικτή. «Μπορούμε να την επιτύχουμε», είπε από το Βερολίνο, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτηριστικά ότι  δεν είναι σίγουρος ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως «δεν είναι τόσο απαισιόδοξος».

Τα μηνύματα Σόιμπλε είναι για μια ακόμη φορά αντιφατικά, καθώς από τη μια δηλώνει ότι για πρώτη φορά είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το ελληνικό ζήτημα, αλλά από την άλλη επαναφέρει το Grexit!

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης», ώστε να ανακάμψει οικονομικά. Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο για το εάν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει ο Σόιμπλε ήταν σαφής λέγοντας πως «δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο. Επίσης πιστεύω ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας φέτος δεν θα είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εξέφρασε τηβ αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι για πρώτη φορά αισιόδοξος» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «οι Έλληνες συμφώνησαν, για πρώτη φορά, να δεχτούν ανθρώπους από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να εργαστούν στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση». «Οι Έλληνες θα αποκτήσουν τώρα μια εμπειρία του πως είναι μια σύγχρονη διοίκηση», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.