Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση και αυτό που χρειάζεται είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, και όχι νέα μέτρα που δεν δικαιολογούνται, τόνισε ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας σε συνέντευξή του στο euronews, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Παράλληλα βρήκε αφορμή να «καρφώσει» την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύδονται» και «όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε  την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς».

«Πιστεύω ότι τούτη την ώρα έχοντας την εικόνα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω», σημειώνει ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει ότι: «Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης».

Κληθείς να αποτιμήσει τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία», κάνοντας αναφορά στις εκλογές, το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και την προσφυγική κρίση.

Όπως σημείωσε το ότι σύμφωνα με τη Eurostat είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος, δηλαδή ότι υπερκεράσαμε το στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%., ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα  0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ σε μια δύσκολη χρονιά, ήταν αποτέλεσμα εργασίας. «Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν διότι εργαστήκαμε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Φαίνεται λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη» είπε στη συνέχεια και υπογράμμισε πως «τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Παράλληλα, σε ερώτηση για το κρίνει πως αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει στο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος τόνισε ότι: «Αν τελικώς όλοι έχουν κάνει τεράστια λάθη με λάθος επιλογές και λάθος προβλέψεις να μην αφεθούν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Η Ελλάδα λοιπόν έχει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, 1% πάνω από το στόχο».

Δε χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη. Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής επάρκειας για την υλοποίηση της συμφωνίας σημειώνοντας ότι : «Για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήξερε τι είναι πάνω στο τραπέζι. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας» και πως : «Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και, βεβαίως, δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον να επιμένουν σε αυτό γιατί τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδουν».