current views are: 6

22 Απριλίου 2016
Δημοσίευση04:26

Νέα… Νέα Δημοκρατία θέλει ο Μητσοτάκης

Ένα νέο, ζωντανό πολιτικό Οργανισμό μέσα από τη ΝΔ, θέλει να δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όχημα το 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα στα Σπάτα και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Κυριακή. 

Δημοσίευση 04:26’

Ένα νέο, ζωντανό πολιτικό Οργανισμό μέσα από τη ΝΔ, θέλει να δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όχημα το 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα στα Σπάτα και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Κυριακή. 

Ένα νέο, ζωντανό πολιτικό Οργανισμό μέσα από τη ΝΔ, θέλει να δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όχημα το 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα στα Σπάτα και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Κυριακή. Στην κατεύθυνση αυτή το μήνυμα που θα στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ προς τους πολίτες είναι, «βάζουμε πρώτα σε τάξη το σπίτι μας, για να μπορέσουμε να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα».

Με βάση το σχεδιασμό που έχει κάνει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, το φετινό Συνέδριο θα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Καταρχήν, λόγω και των ραγδαίων πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων, θα παρουσιαστούν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ετοιμαστεί από την Επιτροπή υπό τον αντιπροέδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη. Ειδικά για την οικονομία το σχέδιο τη ΝΔ θα κινείται στο τρίπτυχο: χαμηλή φορολογία, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του σημερινού Συνεδρίου αφορά την ανασυγκρότηση και την αναδιοργάνωση της ίδιας της ΝΔ, που θα υλοποιηθεί με το νέο καταστατικό, το οποίο που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το Σάββατο. Ο καταστατικός χάρτης που προτείνει η Συγγρού περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που αφορούν ακόμη και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, όπως είναι η 5ετής θητεία για τον πρόεδρο, ενώ μεγάλες συζητήσεις έχουν προκαλέσει ήδη τα ασυμβίβαστα, η απαγόρευση δανεισμού του κόμματος από τις τράπεζες και τα μικρότερα και ευέλικτα κομματικά Όργανα, τα οποία πλέον θα συνεδριάζουν πιο συχνά.

Ιδιαίτερες ενστάσεις για το νέο καταστατικό δεν έχουν υπάρξει, εκτός από αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη που υποστήριξε ότι θα έπρεπε οι προτεινόμενες αλλαγές να συζητηθούν στην Πολιτική Επιτροπή πριν αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ενώ ακόμη και αυτοί που αντέδρασαν στις πρωτοβουλίες του προέδρου της ΝΔ, όπως το μέλος της ΚΕΦΕ Αντώνης Μπιρμπίλης, θα δώσουν τη μάχη με την κατάθεση τροπολογιών για το καταστατικό, στην αυριανή σχετική συζήτηση στο Συνέδριο. Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει και η προσπάθεια 35 μελών της Π.Ε. και του Φίλιππου Ταυρή να δημιουργήσουν κίνηση διαμαρτυρίας για αντικαταστατικές διαδικασίες.

Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης θέλει να σηματοδοτήσει με το 10ο Συνέδριο το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία, που αποτελεί και το τρίτο χαρακτηριστικό της φετινής κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί, καθώς τις πύλες του Συνεδρίου θα περάσουν σήμερα 5.000 σύνεδροι, οι 2.436 εκλεγμένοι και ακόμη περίπου 3.000 παρατηρητές και διεθνείς προσκεκλημένοι. Τα περίπου 3.000 μη μέλη θα συμμετέχουν σε μια παράλληλη συνεδριακή διαδικασία κατά την οποία θα λειτουργήσουν «Εργαστήρια» από τις Γραμματείες του κόμματος, σε μια προσπάθεια να γίνουν κινήσεις που αφήνουν πίσω τους παραδοσιακούς μηχανισμούς και αλλάζουν τις καθιερωμένες καθεστωτικές αντιλήψεις.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξουν, σήμερα, και θα κλείσουν την Κυριακή, με ομιλίες του προέδρου της ΝΔ, ενώ αύριο το πρωί θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι από τα άλλα κόμματα που έχουν οριστεί να είναι: ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ (και όχι η Φώφη Γεννηματά, γεγονός που έχει τη σημασία του), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ Κώστας Ήσυχος. Σε εκκρεμότητα είναι ο ορισμός εκπροσώπου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

 


σχετικα αρθρα