current views are: 8

22 Απριλίου 2016
Δημοσίευση10:29

Συμφωνία στο Eurogroup για επιπλέον προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, υποστήριξε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 
 

Δημοσίευση 10:29’

Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, υποστήριξε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 
 

Σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ κατέληξε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ στο Άμστερνταμ.

“Το πακέτο των μέτρων αυτών θα ενεργοποιηθεί εάν χρειαστεί και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί” σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι “η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική”.

“Πιστεύουμε οτι έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος” τόνισε αναφορικά με την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων και προανήγγειλε  έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εκ των προτέρων πακέτο των προληπτικών μέτρων πρέπει να είναι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον, εκτός του βασικού πακέτου με μέτρα 3% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μετείχε στις αποφάσεις των 19 ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, δήλωσε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, που δανειστές θέτουν ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. “Σε συνεργασία,με τους Ευρωπαίους αναζητούμε έναν μηχανισμό δέσμευσης”, τόνισε.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, άφηνε να εννοηθεί ότι εάν οριστεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα θα σημαίνει ότι η συμφωνία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλης του Eurogroup τόνισε:

Συζητήσαμε πολύ για την Ελλάδα σήμερα και τα επόμενα βήματα. Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Είμαστε πολύ κοντά η συμφωνία. Αν γίνουν βήματα σε όλες τις παραμέτρους, είναι πιθανό ένα νέο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.

«Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα έως ότου κλείσει η αξιολόγηση. Είμαστε πολύ κοντά όμως. Επιπλέον μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο εάν είναι απαραίτητο και θα πρέπει να είναι αντικειμενικά», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό.

«Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποιήσης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος», είπε.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος, λέγοντας ότι θα κοιτάξουμε τις πιθανότητες reprofiling του χρέους μέσω της μεγαλύτερης περιόδου ωρίμανσης

Μοσκοβισί: Πρέπει να προσδιορίσουμε τα έκτακτα μέτρα

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Είναι αναγκαίο να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο», επεσήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα πρέπει να προσδιορίσουμε τα έκτακτα μέτρα και τον μηχανισμό που θα τα ενεργοποιεί σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε και σημείωσε:

Θα δουλέψουμε για λύση αξιόπιστη, λογική και αποδεκτή από όλους. 

Λαγκάρντ: Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα

«Επιστρέφουμε άμεσα στην Αθήνα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τονίζοντας πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων και να είναι αξιόπιστα», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ

Κερέ: Πρόοδος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και χαιρέτησε την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία.

Χαιρέτησε την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα, ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους.

Ρέγκλινκ: Ετοιμοι να βοηθήσουμε

Εγινε καλή πρόοδος και υπήρξε καλή συνεργασία Θεσμών-κυβέρνησης, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. Τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση που κάτι συμβεί, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM.

Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες που δεν έχουν υπάρξει πληρωμές ενώ στο ενδιάμεσο η χώρα πλήρωσε για το χρέος.


σχετικα αρθρα