«Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) στο Άμστερνταμ. Από την κυβέρνηση δεν απορρίπτουν τη συζήτηση επί των επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ και ότι το πακέτο των μέτρων έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα πάντα με πηγές από το Μαξίμου, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις πριν από μια εβδομάδα, κάποιοι χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες» την κατάθεση των εν λόγω νομοσχεδίων με τα μέτρα

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένοι Ιουλίου, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, και πρόσθεταν ότι "το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018".

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνεδρίαση του Eurogroup, Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα. Στην Ευρώπη, και ότι μπροστά στην «προφανή» διχογνωμία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περεταίρω το θέμα των προληπτικών μέτρων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήριζαν θετικά το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης, ενώ σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.